voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2022 JULI - DECEMBER
U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.
  

29 JULI 2022: WOUD, WATER EN WIJDSE VERGEZICHTEN - WANDELING SWEIKHUIZEN

De wandeling van deze maand voerde ons door het Landschapspark De Graven.
In 1999 namen de (toenmalige) gemeenten Sittard, Geleen en Schinnen het initiatief om een toegankelijk natuurgebied in het buitengebied van de drie gemeenten te realiseren.
Bekende highlights zijn Kasteel Terborg, de Schienswei, de Mulderplas en projecten aan de Geleenbeek. Recreatie werd bevorderd door het aanleggen van routewerken voor wandelaars, fietsers en ruiters. Met een twaalftal wandelaars gingen we van start bij Gasterie De Bokkereyer, het hoogste punt van Sweikhuizen waar wij meteen al konden genieten van mooie vergezichten, zelfs tot  Parc Imstenrade met de hoogst gelegen woontoren van Nederland!
Na de Hoeve Stammenhof (een rijksmonument uit 1772) gepasseerd te zijn begon een lange afdaling naar kasteel Terborg waar we even stil bleven staan bij haar geschiedenis. Daar de route ons verwees naar het Danikerbos moesten wij de helling nog eens nemen maar dan bergop, een pittige inspanning!  Maar we zitten nu eenmaal zuid-limburg! Aan de rand van het Danikerbos ontvouwde zich een geweldig uitzicht over Geleen en Sittard met aan de verre horizon zelfs de Clauscentrale in Maasbracht. Omdat wij geruime tijd in open veld gelopen hadden met een fel zonnetje was het een verademing om het bos in te duiken, waar ons de volgende helling te wachten stond maar dan afdalend, wat ook een uitdaging bleek die fier werd doorstaan. Na deze inspanningen kon ons gezelschap even ontspannen op het terras bij De Dikke Daniker, met een lekker drankje waar iedereen wel aan toe was. Wij vervolgden de weg langs de Geleenbeek en de visvijvers van De Driepoel en werden we getrakteerd op weer een prachtig stukje natuur dat men eigenlijk niet mag missen. Daar het startpunt op het hoogste punt van Sweikhuizen ligt moesten wij nog eens de berg beklimmen.  Maar het mooie centrum leidde ons af van de inspanning en voldaan van deze wandeling met een serieus sportief gehalte bereikten wij het beginpunt van onze wandeling. We werden aangenaam verrast met de aanwezigheid van een ijskar waar onze groep zichzelf nog eens beloonde met een heerlijk en zeer verdiend ijsje!

1 JULI 2022: PICKNICKWANDELING EYS

Wie de video (hieronder) van deze wandeling bekijkt , heeft eigenlijk bijna geen verslag meer nodig. De beelden spreken voor zich: een blijde groep (9) wandelaars die door het prachtige Limburgse heuvelland trekt, af en toe stilstaand om een kasteel, een beek of een dorpje te bewonderen of om gewoon weer op adem te komen bij het beklimmen van een steile heuvel om daarna te genieten van een fantastische picknicklunch.
De wandelaars verzamelden zich bij het Herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog in Eys. Onder leiding van Ruud daalden we af naar Wittem, waar we even een blik wierpen op het klooster van de Redemptoristen met de Gerarduskapel, maar daarna staken we de weg over en liepen we door een weiland, waarvandaan we een prachtig uitzicht hadden op de achterkant van kasteel Wittem met stallen en koeien, een idyllisch plaatje. Daarna werd het parcours wat moeilijker, want we gingen de Gulperberg beklimmen, een halve kilometer bergopwaarts. We werden wel beloond met prachtige uitzichten en tenslotte bereikten we het hoog boven ons uit torende Mariabeeld boven op de berg. De afdaling naar het dorp Gulpen ging over smalle paadjes en op het einde een flinke trap. Zo overbrugden de afstand al snel en liepen we door het centrum van het dorp langs de Geul. Daarna volgden we de oever van de Gulp, om weer langzaam terug te keren naar het beginpunt. Orma en Gerard  hadden voor ons een uitgebreide picknicklunch klaar staan. Op de foto’s zijn alle lekkernijen te zien. Ruud had een heerlijke ouderwetse aardappelsalade gemaakt met een mooie garnering. Orma had gezorgd voor wraps, knoflookboter en notencakejes. Voor de liefhebbers was er fruit en yoghurt. En natuurlijk koffie, thee en water.
Iedereen was vol lof over deze middag en de organisatoren kregen veel complimenten. Dit heeft ons doen besluiten om het volgend jaar weer een picknickwandeling op het programma te zetten!

E-mailen
Bellen