TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2025 JANUARI - JUNI
Scrollt u door om alles te zien - U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.
30 JANUARI 2025: DE ROEPENDE KLOKKEN VAN TAIZÉ - ORMA DE GRAAF
Ondanks het gure, miezerige weer en een aantal afmeldingen wegens griep, had een tiental mensen de trip naar Eygelshoven gemaakt om te komen luisteren naar deze lezing. En ze werden zeker niet teleurgesteld. Orma de Graaf, de secretaris van DE DRIE RINGEN, had een bijzondere PowerPoint presentatie voorbereid over de oecumenische Communiteit van Taizé. Deze omvatte naast een schets van het landschap in de buurt van Cluny, een historisch overzicht van de ontwikkeling van deze bijzondere communiteit. De stichter ervan was broeder Roger, een Zwitser die opgroeide in een groot gezin met een vader die dominee was en een katholieke Franse moeder. Het was niet verwonderlijk dat hij oecumenisch dacht en hij een gemeenschap wilde stichten om de eenheid onder de christenen te bevorderen. We kunnen ons afvragen hoe het kan dat Taizé in de loop der jaren zo populair is geworden en gebleven. Het is een plek waar vooral veel jongeren zich toe aangetrokken voelen. In de zomerperiode komen er wekelijks meer dan vijfduizend, maar ook in de wintertijd vaak nog een paar honderd. In totaal meeR dan 100.000 per jaar. Gedurende 45 minuten luisterden de aanwezigen aandachtig naar Orma. Zij vertelde ook anekdotes over hun verblijf in Taizé en ze toonde beelden van biddende en zingende mensen in de grote Verzoeningskerk. Dit maakte haar verhaal heel levendig en persoonlijk. Tijdens de pauze werden de aanwezigen culinair verrast met ‘Franse patisserie de la maison’. Daarna kwam er een geanimeerde gedachtewisseling op gang over de kerk in het algemeen, het kloosterleven, de impact van de communiteit van Taizé enz.. Er was ook gelegenheid om de Taizé liederen te beluisteren en zelf mee te zingen. Orma mocht na afloop veel complimenten in ontvangst nemen voor de goede presentatie en de lekkere gebakjes.
16 JANUARI 2025: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: NOWHERE SPECIAL
Terwijl buiten een voorzichtig zonnetje zich inzette om nog wat sneeuwresten te doen dooien, en enkele bestuursleden hun hersenen kraakten om een technisch probleem met de film apparatuur op te lossen (dit keer was het de aansluiting van de HDMI kabel met de HDMI poort van de beamer) druppelde de eerste van de 32 deelnemers binnen. Gelukkig had Orma het idee om de oude laptop van Gerard van stal te halen met VGA aansluiting.
Er werd gesmuld van de ‘snert’ die Orma traditiegetrouw had gemaakt voor de 1e lunch-film middag van het nieuwe jaar. Toen daarna ook nog de problemen met de NL ondertiteling waren opgelost, was iedereen klaar om zich mee te laten voeren met de indringende dramafilm Nowhere Special uit 2020, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Uberto Pasolini. Pasolini werd geïnspireerd om het script te schrijven vanuit een verhaal dat hij las over een terminaal zieke vader die een nieuw gezin voor zijn zoon moest zoeken voordat hij stierf.
De hoofdrollen zijn voor James Norton en Daniel Lamont, en het verhaal speelt zich af in Noord-Ierland. Het verhaal volgt John, een alleenstaande vader van de 4-jarige Michael, die regelingen moet treffen voor de zorg voor zijn zoon omdat hijzelf terminaal ziek is. Ieder in de zaal begreep de worsteling van de vader die met tegenzin op zoek ging naar een geschikt adoptie gezin voor zijn zoon.
Na afloop van de film bleef iedereen een poosje stil, zoals wel vaker na een filmvoorstelling van DE DRIE RINGEN. Koffie en thee maakten de tongen weer los. In het gezamenlijk nagesprek werd duidelijk hoeveel thema’s de regisseur zijdelings had weten ‘aan te raken’ rondom de thema’s adoptie en sterven. Er werd levendig van gedachten gewisseld. Bij de uitloop hoorde je meerdere deelnemers zeggen dat ze een goed bestede middag hadden gehad.
11 JANUARI 2025: NIEUWJAARSLEZING - HENK SMEIJSTERS: HOE JE EEN BETER MENS WORDT
Het veertigtal mensen dat de kou, sneeuw en mist had getrotseerd om te komen luisteren naar Henk Smeijsters werd in het sfeervolle Sjevemethoes in Kerkrade ontvangen met koffie en iets lekkers. Ze werden deze middag zeker niet teleurgesteld, want het was een boeiende lezing vol verhalen, adviezen, anekdotes en filosofische opvattingen, ondersteund door mooie Power Point plaatjes. Die laatste waren soms heel aangrijpend en altijd functioneel.
Henk begint zijn lezing over zijn boek: “Hoe je een beter mens wordt” met een zin uit een gedicht van Rainer Maria Rilke over de torso van Apollo (480 voor Christus): “geen plek aan hem die jou niet ziet. Zo doorgaan met je leven kun je niet”. Hij legt uit dat wij mensen altijd het leven zien vanuit onze eigen ervaringen, maar dat die ons ook een spiegel voorhouden.
Dan laat hij een aantal beelden zien over de toestand in de huidige wereld. Hij toont ze zonder commentaar te geven, want ze spreken voor zich: bijvoorbeeld het dode tweejarige Syrische jongetje op het strand in 2015, de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 en de vergelding van Israël, de klimaatverandering, foto’s van autocraten, de Oekraïne oorlog, complottheorieën en de verspilling van consumptieartikelen. Allerlei zaken om ons zorgen over te maken.
De rode draad in zijn betoog vond hij in de inspirerende woorden van Bobby Kennedy: “Sommige mensen zien dingen zoals ze zijn en zeggen: Waarom? Ik droom dingen die nooit waren en zeg: waarom niet?”
Daaruit heeft Henk zijn verhaal gedistilleerd: “Hoe zou het zijn als wij ons met z’n allen voornemen een beter mens te worden?” Aan de hand van een groot aantal moderne denkers probeert hij ons uit te leggen hoe dat zou kunnen gebeuren. Hij gebruikt geen moeilijke woorden, maar er komt zoveel informatie op ons af, dat we het soms niet bij kunnen houden. Hij heeft wel een structuur in zijn verhaal:
1. Wees een zoön politico: wees een politiek wezen.
2. Vorm je karakter.
3. Zorg voor Bildung.
Ad 1: Hierbij wijst hij op verschillende filosofen die een bepaalde mening hebben. De strekking komt erop neer dat we behoedzaam moeten omgaan met de aarde, dat we politieke verantwoordelijkheid moeten nemen, dat we de hand wat vaker in eigen boezem moeten steken, een goed evenwicht moeten vinden tussen ratio en gevoel en dat we liefdevolle mensen moeten zijn. Kortom: we moeten een moreel besef hebben en er naar handelen. Hij wijst er bovendien op dat je afkeren van politiek ook een politieke handeling is.
Ad 2: We moeten aan ons eigen karakter werken en ons niet laten leiden door de verhalen van anderen. We zijn misschien wel voor een deel genetisch bepaald, maar we kunnen wat de rest betreft ons eigen karakter bepalen en daardoor ook de samenleving vorm geven.
Zelfkennis is hierbij erg belangrijk en training om ondanks tegenwerking onze eigenheid te bewaren. Hiervoor moeten we soms buiten onze comfortzone gaan en onszelf niet ontzien.
Dan pas zijn we echt volwassen.
Ad 3: Streef ernaar geletterd te zijn, koester het cultureel erfgoed, dit kan zowel klassieke als moderne kunst zijn, want kunst is van alle tijden. Stel je open voor het heilige, dat wil zeggen datgene dat van nature in ons zit en resoneer mee met je omgeving.
Conclusie: Als ieder mens een beter mens wordt, wordt de wereld steeds een stukje beter.
Tenslotte wijst Henk ons erop dat we na afloop het boek kunnen kopen en dat hij het zal signeren. Verder zal er op 1 april een nieuw boek van hem verschijnen: “Tijdloze wijsheden voor een beter leven”.
Toen was er pauze en konden we genieten van een glas “bubbels” of sap en hartige hapjes. Net als het gebak (appelflapjes en krentenbrood) bij de welkomst koffie, waren deze weer allemaal verzorgd door Orma en Gerard. Chapeau!!
Na de pauze werden er een aantal vragen gesteld door de aanwezigen. Bijvoorbeeld: Hoe kun je er nu concreet voor zorgen dat de samenleving beter wordt? Henk kan daar niet direct antwoord op geven, maar hij legt wel uit, dat als wij het goede voorbeeld geven, dit lijkt als een druppel op een gloeiende plaat, maar dat het zich wel verspreidt. Hij wijst hierbij op Jezus en de 12 apostelen. Een klein groepje mensen heeft het klaar gekregen om uit te groeien tot een grote christelijke gemeenschap.
Als hij naar aanleiding van een opmerking uit het gehoor beaamt dat het christendom bijna verdwenen is neemt Orma het woord om dit tegen te spreken. Het morele besef dat sommige dingen simpelweg niet goed zijn en dat we zorg moeten dragen voor de mensen om ons heen, zoals Henk in zijn lezing had benoemd, is steeds gevoed door het christendom en ook de islam en dat gebeurt nog altijd. De kerkgenootschappen als zodanig zijn misschien achterhaald maar er wordt gezocht naar nieuwe vormen. Daarbij wijst ze op bijvoorbeeld de bijeenkomsten in Taizé waar jaarlijks 100.000 jongeren naar toe komen wat haar hoopvol stemt en aantoont dat het christendom springlevend is. Henk zegt dat hij bedoelde dat de orthodoxe christelijke leer aan het verdwijnen is, maar niet de boodschap die erin uitgedragen wordt: Hebt elkander lief. Laat dit nou net het thema zijn van deze bijeenkomst, want zo worden we immers betere mensen. Zo komt er een mooi einde aan deze boeiende middag en gaat iedereen met een hoofd vol hoopvolle gedachten naar huis.