HANNAH ARENDT
‘Het kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal’
Nadat regiseuse Margaretha von Trotta al eerder de levens van Rosa Luxemburg (1986) en Hildegard von Bingen (2009) verfilmde, heeft ze in 2012 een 113 minuten durende biografische film gemaakt over de Duits-Amerikaans Joods filosofe Hannah Arendt. Opnieuw met Barbara Sukowa in de hoofdrol.
Hannah Arendt vlucht in 1933 voor de nazi's. Via Frankrijk komt ze in 1941 terecht in de VS. Ze gaat werken als journalist en docent. In 1951 verkrijgt zij het Amerikaanse staatsburgerschap. Als Israël de beruchte nazi Adolf Eichmann oppakt en gaat berechten, verslaat zij vanuit Jeruzalem voor The New Yorker het proces. De resultaten van haar bevindingen vat zij samen in het boek 'Eichmann In Jeruzalem - De banaliteit van het kwaad'. Ze maakt daarmee een enorme controverse los.
De deels Duits en deels Engels gesproken film Hannah Arendt, speelt zich, op een paar flashbacks na, geheel in de jaren zestig af en opent in Buenos Aires, waar de Israëlische geheime dienst de ondergedoken nazi Eichmann, het logistieke brein achter de Jodendeportatie, van de straat plukt. Arendt, dan geliefd professor aan de universiteit van New York, biedt haar diensten aan bij het tijdschrift The New Yorker: ze wil als publiciste de historische rechtszaak in Jeruzalem bijwonen.
‘Het kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal’, concludeert zij uit het verloop van het proces tegen Eichmann. Haar typering van de nazi als nietszeggend mannetje, in plaats van gruwelijk monster, schiet veel lezers in het verkeerde keelgat.
Margarethe von Trotta mixt de indringende zwart-witopnamen van het echte proces door haar film, die hierdoor ook kenmerken van een documentaire vertoont.
Hoofdrolspeelster Barbara Sukowa, schikt zich bedreven in het personage van Arendt, maar een toegankelijke rol is het niet: de filosofe had iets van een sfinx, ongenaakbaar en glashard in haar opinies.
Dat levert enkele scherp gekante scènes op, als ze haar critici de les leest. En pijnlijke momenten, wanneer haar overtuigingen botsen met die van haar Joodse vrienden en de rest van de wereld. 'Loop naar de hel, nazihoer', verwoordt de buurman in haar appartementencomplex de communis opinio als Arendt de hulp van Joodse leiders bij de deportatie aankaart in haar artikelenreeks.
Deze film van Von Trotta is een uitnodiging voor diegenen die minder bekend zijn met Arendt om haar werk eens nader te beschouwen en om stil te staan bij de vraag: word je als ‘goed’ of ‘slecht’ mens in de wieg gelegd of is het zo dat monsterlijk gedrag in doodgewone mensen, dus in ieder van ons, verscholen ligt en er slechts op wacht om geactiveerd te worden als de omstandigheden van buiten ons daartoe aanzetten?
Na afloop nemen we de tijd om bij een kop koffie of thee met elkaar na te praten over de inhoud van de film over deze bijzondere vrouw en haar gedachtengoed. We doen dat on de leiding van Myriam Steemers, theologe, heeft diverse publicaties op haar naam staan en werkte als pastor in diverse zorginstellingen, waarmee ze na haar pensioen als vrijwilliger mee is doorgegaan.
Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!
DATUM | Woensdagmiddag 2 april 2025 |
TIJD | 14:00 - ca 16:30 uur |
PLAATS | Parochiezaal Heilig Hart van Jezuskerk, Hoogstraat 137, Nieuwenhagen - ROUTE |
NAGESPREK | Myriam Steemers |
CONTACTPERSOON | Leo Arets |
€12,00 inclusief aangekleed kopje koffie of thee | |
AANMELDEN | Liefst vóór 26 maart 2025 |