centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2019 SEPTEMBER T/M DECEMBER

U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.

27 september 2019: VRIJDAGMIDDAGWANDELING: LANGS LIMBURGSE WIJNGAARDEN

Voor de eerste keer  om 13.30 uur vertrokken we vanuit het marktplein bij de kerk van Ubachsberg. in plaats van bij het Fromberg domein: daar was geen parkeermogelijkheid. Er waren wat afmeldingen dus we waren maar met een iets kleinere groep. Jo vertelde over de kerk, de lokale wijnbouw en iets over het verleden. We wandelden tot het gehucht Colmont en gingen daar naar links. We kwamen uit op de lange weg naar Eckelrade en voor dat gehucht gingen we rechts af om precies bij de 3 hectaren wijnbouw van domein Fromberg uit te komen. Heel apart om zo dicht bij een wijngaard te komen kort voor de oogsttijd: mooie trossen druiven, vooral wit (en zoet). Uiteraard was het voor ons amateurs niet te zien welke rassen dat waren, maar dat had Jo had dat bij zijn grondige voorbereidingen uitgezocht.

Terug naar de grote weg en doorlopen tot het gehucht Fromberg: daar heeft iemand tijdens één van onze wandelingen in het verleden nog zijn schoenzool verloren. We kwamen daar bij de 9 hectaren wijnbouw van Ceres, genaamd naar de romeinse godin van de akkerbouw en moederliefde. De wijngaard is in 2009 samengevoegd met wijngoed St. Martinus uit Vijlen en is daarmee het grootste wijngoed van België en Nederland en heeft veel prijzen voor excellente kwaliteit verdiend. Later kwamen we langs een appelboomgaard waar de oogst in volle gang was en vervolgens weer op de terugweg naar Colmont en Ubachsberg. Het was prima wandelweer met mooie luchten boven een prachtig heuvelland. Het was ook klimmen en dalen, dus de benen werden op de proef gesteld. Moe maar voldaan dronken we koffie of iets anders bij het cafetaria, waar ze frikandellen aan het bakken waren. Een heerlijke gezonde middag. 

24 september 2019: MAANKWARTIER ZET HEERLEN IN HET LICHT

We werden heel plezierig ontvangen bij de IBA locatie in Heerlen (voorheen ANWB winkel). De middag begon keurig op tijd met een ‘uitverkochte zaal.’: 50 deelnemers. Huib Joosten heette iedereen welkom en gaf kort aan hoe deze middag tot stand gekomen was. Bijzonder dat de ontwerper van Maankwartier, Michel Huisman, het ontstaan ervan zelf ging toelichten.

Dat gebeurde op een heel bijzondere manier: een historische inleiding beginnend bij het oude Heerlen vanaf begin 20 e eeuw. Vervolgens de economische bloeiperiode. Daarin werden voor de stadsuitbreiding veel historische panden afgebroken of veranderd: toegelicht aan veel oude foto’s o.a. van zijn familie. Door deze afbraak van panden en stadsgedeelten verdween de historisch gegroeide samenhang in de stad: veel wat het hart van Heerlen was werd eruit  gehaald en een vormeloze bij elkaar geraapte nieuwbouw maakte er een ‘dode’ stad van: wel veel rijkdom maar weinig behoud van cultuur en samenleving. Toen in de jaren 70 met het verdwijnen van de monocultuur van de mijnen ook de rijkdom verdween, trad geleidelijk aan het verval van de stad op. Huisman gaf aan dat dit nieuw te bouwen ‘Maankwartier’ de mogelijkheid bood om een organisch geheel te vormen waaruit nieuwe impulsen voor de stad konden gegeven worden en bovendien de beide, door de spoorweg van elkaar gescheiden, stadsdelen zou verbinden. Niet zonder veel tegenwerking en scepsis kwam het ontstaan van Maankwartier van de grond.
Aansluitend schetste hij het bouwproces, met ondergronds veel parkeerruimte en daarboven verschillende bouwlagen, met een plein voor het nieuwe station en een hoger gelegen binnenplein met veel groen. Ook woningbouw en zakelijke ruimtes. Vormen, kleuren en materialen vertonen een grote diversiteit en zorgen voor veel afwisseling.
Na deze inleiding wandelden we langs veel verrassende paden en kregen van Michel Huisman duidelijke uitleg over veel verschillende facetten van dit Maankwartier, waarvan de laatste gedeelten zich nog in eerste aanleg bevonden.
De aanwezigen waren verrast door het geheel en leerden op een andere manier kijken naar de stad en zijn zo nodige samenhang. Bij de aanwezigen was veel waardering voor deze middag. Maankwartier is het nieuwe hart van Heerlen en bovendien een kunstwerk. 

14 september 2019: FEESTELIJKE SEIZOENSOPENING

De kop is eraf! Het seizoen 2019-2020 is van start gegaan. Eerst was daar de ontvangst met koffie en iets lekkers en vervolgens werd tijdens een gezellige middag met een, ondanks het stralende zomerweer, mooi aantal bezoekers het nieuwe Programma gepresenteerd, en dat zag er veelbelovend uit, met veel mooie en interessante activiteiten waarvan er een aantal werden toegelicht. Ruud Verhoeven liet ons genieten van zijn prachtige poëtische Limburgse chansons en Jos Solberg vertelde iets over zijn schilderijen die hij in de Andreaskerk exposeerde. Daarna bleek er veel bij te praten na de vakantieperiode en dat werd dan ook volop gedaan bij een hapje en een drankje. Het was een heel genoeglijk begin van een veelbelovend seizoen.