centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2019 JANUARI - JUNI

U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.

20 maart 2019: HET BOEK ESTER EN HET JOODSE POERIMFEEST

Op deze avond van het joodse Poerim of Lotenfeest, waren we in het Sint Jansheem in Eygelshoven bij elkaar met 23 belangstellenden. Pastoor Marc Heemels onderwees ons in het boek Ester, het boek uit het Eerste Testament dat verbonden is met het Poerimfeest en het enige boek in de Bijbel waarin God niet wordt genoemd. Of Hij er wel of niet is, was een van de vragen die voor ons lag. Het ging over Ester, koningin tegen wil en dank die haar positie durfde te gebruiken om haar volk te redden. Het ging over een reeks van (schijnbare?) toevalligheden die de gebeurtenissen bepaalden. En het ging over de onzichtbare hand van God en de eigen verantwoordelijkheid van mensen die onlosmakelijk bij elkaar horen. Ze zijn beide nodig om zaken ten goede te keren, maar zelfs dan lukt dat niet altijd. Het ging over de onophoudelijke strijd tussen het goede en het kwade, in de wereld en in onszelf. Het was een boeiende avond met een heel boeiende spreker die na afloop door het gehoor met een spontaan applaus werd bedankt en Hamansoren (traditionele Poerimlekkernij) bij de koffie. Velen zullen zeker de bijbel nog eens ter hand nemen om het boek Ester opnieuw te lezen.

Volgend jaar weer! Weer over een 'bijzonder meisje' in de Bijbel: Ruth.

12 maart 2019: WORKSHOP ZENTANGLE

Tegen het decor van het immer prachtige kerkje in het Clemensdomein volgden we met het maximale aantal van 10 deelnemers een workshop ZENTANGLE, onder de bezielde en bezielende leiding van Agnes de Pont. Voor de pauze leerde ze ons een aantal basistechnieken die we na een pauze met koffie en vlaai, onder heerlijk rustgevende muziek, konden gaan toepassen tijdens onze 'tekenmeditatie'. Na een bijzondere ervaring en een leuke, leerzame en welbestede middag, waarvan de foto's verder verslag doen, gingen we met een basis-werksetje naar huis.

7 maart 2019: 'MARIA MAGDALENA' DE FILM VAN HAAR LEVEN

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, die dit jaar het thema HELDINNEN heeft, zagen we de film: MARIA MAGDALENA uit 2018 van de regisseur Garth Davis

Het verhaal van Maria Magdalena heeft in de loop van de eeuwen gefascineerd. Het is keer op keer verteld en her-verteld. Ze is verguisd, verheerlijkt en gemystificeerd, in alle gevallen een teken van haar belang. In 591 verklaarde paus Gregorius de Grote haar tot prostituee. In 2016 heeft Paus Franciscus haar erkend als Apostola Apostolorum (apostelin van de apostelen). De film die we deze avond hebben gezien en die dateert uit 2018 brengt dat apostel-zijn prachtig in beeld. We zien een sterke vrouw die haar eigen weg kiest. Tegen de tradities van haar familie en haar volk weigert ze zich te laten uithuwelijken, volgt ze haar roeping en sluit ze zich aan bij Jezus en zijn volgelingen. Ook daar moet ze haar plek zoeken, want de volgelingen van Jezus staan immers in dezelfde traditie, waar vaders, broers en echtgenoten beschikken over het leven van vrouwen. Toch zien we haar sacramenten toedienen, naast de overige apostelen. Ze doopt en ze zegent. Ze absorbeert de woorden en daden van de rabbi en probeert zijn boodschap te begrijpen en zich voor te stellen hoe het Koninkrijk van God er uit ziet. Hoe het voelt.  

Het is een film vol begrip. Begrip voor tradities, begrip voor keuzes. En een film over wanbegrip. En van begrip voor dat wanbegrip. Een film over mensen. Een film over de noodzaak van vergeving en de moed niet opgeven. Het is een prachtig verhaal, prachtig verfilmd met prachtige muziek. Een film die blijft hangen, die uitlokt tot nadenken, napraten of juist stil tot je laten doordringen.

We deelden deze mooie avond met bijna 40 bezoekers.  

21 februari 2019: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: LIEFDE IS AARDAPPELEN

Met het maximale aantal deelnemers keken we deze middag naar de documentairefilm LIEFDE IS AARDAPPELEN van Aliona van der Horst. Deze gaf een schrijnend beeld van het gewone Rusland onder het Stalin-regime en van de wijze waarop de verschillende leden van haar familie die periode had ondergaan en overleefd, maar ook van de beschadigingen die elk van hen had opgelopen en doorgegeven aan de volgende generatie. De intieme manier van filmen maakte dat er geen ontkomen aan was en zonder uitzondering waren de aanwezigen zeer onder de indruk. Als voorproefje op deze Russiche film hadden we bij de lunch geen aardappelen maar wel borsjstj en russische kooltaart gegeten, en ook dat viel in goede aarde. Al met al weer een heel mooie middag!

13 februari 2019: BUITEN DE BOOT IN DE BIJBEL   

Het was weer een heel bijzondere middag. Pastor Brouwers wist zijn verhaal over de Bijbel te doorspekken met verhalen en gebeurtenissen uit zijn eigen pastorale praktijk.  De Bijbel, dat zijn voor hem verhalen, en ook zelf is hij een groot verhalenverteller.      Met een nieuwe kijk op dingen die ons schijnbaar vertrouwd zijn. Eerst werd onderzocht wat dat eigenlijk betekent, buiten de boot gevallen. Daarna legde hij het verschil uit tussen een parabel en een allegorie: bij een parabel gaat het alleen om de clou, de rest van het verhaal in niet meer dan de route daar naartoe. Hij vertelde hoe verhalen hun werk doen: ze maken dingen bij ons los en laten ons vrij in de manier waarop de we daarmee omgaan. Dat werkt verhelderend en bevrijdend.

Na de pauze werden we verrast met projecties van het altaar uit de voormalige kerk in Kunrade. Al die afbeeldingen sloten perfect aan op het thema.

En… hij heeft toegezegd volgend jaar terug te komen, wat met luid applaus werd begroet. Op de een of andere manier weet pastor Brouwers een huiselijke sfeer op te roepen, met de versnapering in de pauze erbij was dus ook nog gezellig! 

31 januari 2019: NATIONALE GEDICHTENDAG - 'VRIJHEID'

Een cel is maar twee meter lang en nauw twee meter breed…..”

Vanmiddag liep Liesbeth Vonhögen met ons door de verschillende soorten oorlogspoëzie. Een paar gedichten zoals bovenstaand van Jan Campert, kwamen uit de oorlog zelf. Zij heeft voor haar promotie onderzoek gedaan naar oorlogspoëzie van na de Tweede Wereldoorlog. Mensen verwoordden in de eerste periode na de oorlog hun eigen herinneringen. Aanvankelijk herinneringen opgedaan als volwassene, latere poëzie weerspiegelde de kinderherinneringen. Veel later kwamen de gedichten geschreven door de slachtoffers over hun trauma’s en pijn. Liesbeth sloot af met de gedichten over oorlogen van nu en ons leven in Nederland in vrede.

De buitengewoon boeiende lezing was in het prachtige kerkje van het Clemensdomein in Oud-Merkelbeek.

Daarna was er koffie en thee met vlaai in het bezoekerscentrum en hadden we tijd om vragen te stellen aan de inleidster. Een van de aanwezigen droeg een gedicht voor van Titus Brandsma dat veel indruk maakte op alle aanwezigen.

De poëzieweek is prachtig begonnen in Merkelbeek. 


de gedichten die deze middag zijn besproken en voorgedragen vindt u HIER ==>


17 januari 2019: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN : MOONLIGHT

Wat fijn dat de ruimte van de kerk in Eygelshoven zich ervoor leent om met maar liefst 38 mensen gezellig samen te eten. Het was dan ook weer een geanimeerde maaltijd! Vervolgens zagen we de derde film uit deze reeks en de eerste van het nieuwe jaar. Een pittige film, daar was iedereen het over eens:"Buiten de boot vallen" is geen vrolijk thema. Maar het was een prachtige film. Knap geacteerd, bijzondere muziek, mooi gefilmd. Een verhaal over 'worden wie je bent', over eerlijkheid, loyaliteit en onvoorwaardelijke liefde. Een film over de mooie en lelijke kanten van echte mensen, zonder oordeel. En hoop op het eind. Alweer benieuwd naar de volgende film!

 

12 januari 2019: De drie ringen - lezing: dhr. Theo Bovens (gouverneur van Limburg)

Theo Bovens, onze gouverneur hield vanmiddag de jaarlijkse De drie ringen-lezing waarmee we traditiegetrouw het nieuwe jaar beginnen.

In een overvolle, maar heel gezellige hal van de Protestantse Pelgrimskerk in Brunssum, luisterden een kleine 100 mensen ademloos naar Theo Bovens die vertelde hoe hij is opgegroeid in een RK-gezin zoals velen van de aanwezigen en gegrepen werd door de Bergrede van de heer Willem Aantjes, die deze sprak bij de start van het CDA in 1975. Het Katholiek Sociaal Denken is tot op de dag van vandaag een belangrijke inspiratiebron voor de heer Bovens. Als gouverneur of bewoner van een wijk, als bestuurder of lid van een familie, als Limburger of brancardier in Lourdes, in al deze verschillende rollen, probeert hij verbindingen te leggen tussen de verschillende groepen in onze samenleving. Verbindingen op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Na een aantal vragen vanuit de groep toehoorders, werd de gouverneur bedankt voor zijn inspirerende en eerlijke verhaal. Vervolgens was er een hapje en een drankje en konden de aanwezigen elkaar een goed nieuw jaar wensen. Ook bij De drie ringen is 2019 nu begonnen! We gaan er iets moois van maken!

De tekst van deze lezing kunt u hiernaast downloaden ===>