centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is ...

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2018 JULI - DECEMBER

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)

3 augustus: WANDELING: 'SCHWEIBERGER FRUITHÖFKES'

Op deze tropische vrijdagmiddag trotseerden 10 wandelaars de hitte voor de laatste wandeling van het seizoen 2017-2018. In de schaduw van een flinke boom en onder het genot van een verkoelend windje vertelde Jo over de geschiedenis van de Sint Jan de Doperkerk, de Johanniter Orde en de Schweiberger vakwerkhuizen. De route, die vanwege de hoge temperatuur was ingekort, voerde een stukje door het open veld en vervolgens door het bos tegen een flinke helling op, maar gelukkig was ook hier het windje weer genadig. Bovendien werd de klim beloond met prachtige panorama’s met onder meer zicht op de kerk van Vijlen. In het bos waren de plaatsen aangeduid, waar in WOII twee gevechtsvliegtuigen zijn neergestort.

Ondanks de inkorting mochten de beloofde 14 vakwerkhuizen natuurlijk niet ontbreken. Maar daarna was het de hoogste tijd om, na een mooie wandeling, terug te keren naar Mechelen voor heerlijk verfrissend drankje. 

6 juli: WANDELING: 'BEEKDALROUTE'

Met een vijftiental wandelaars doorkruisten we het natuurgebied dat is ontstaan nadat in 1990 de Geleenbeek werd gezuiverd. Deze was ernstig vervuild geraakt als gevolg van langdurige lozing van afvalwater door de staatsmijnen Emma en Hendrik. Samen met de loop van de oude mijnspoorbaan vormde dit dal het traject van onze route.

Er werd gestart bij de Alfabrouwerij in Thull, gewandeld langs de Mulderplas, dan in de buurt van Schinnen omhoog om uiteindelijk weer terug te komen bij Brasserie de Muldermolen.

Voor wie de mijnperiode niet heeft meegemaakt waren bij het oude mijnspoor een aantal begrippen uit de mijnbouw in beeld gebracht, zoals blech, kiebelton, mijnlamp en koempel.

Het was ideaal wandelweer, niet al te heet en redelijk wat schaduw. Onderweg was van alles wat te genieten: kleinschalige Limburgse landschappen, mooie doorkijkjes, veel vogels, bloemen en andere beestjes, beetje klimmen, beetje dalen. Een heerlijke wandeling met tevreden wandelaars aan de meet op het terras van de brasserie.