centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is ...

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2018 JULI - DECEMBER

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)

15 september: FEESTELIJKE SEIZOENSOPENING

Dankzij een royale gave van de Rotaryclub Heerlen kon er weer een feestelijke seizoensopening worden gepland. En feestelijk werd het!

Na de opening door Nelleke de Kruik, voorzitter van De drie ringen, waarin ze het nieuwe Programma en het jaarthema “Buiten de Boot” toelichtte, bracht verteller/zanger Kees Posthumus samen met accordeonist Juul Beerda “Armoede, de musical” op de planken. Verbazingwekkend hoe zij een beladen thema als armoede zo vrolijk konden brengen. Verrassend was het feit dat ze er verwijzingen naar het nieuwe Programma van De drie ringen hadden verwerkt. Met humor, zang, een origineel decor, en de hulp van het publiek werd het een mooie middag. Met een indrukwekkende slot-apotheose, waar een deel van het publiek op het podium werd toegezongen door de rest van het publiek.

Kortom, een fraaie voorstelling, met dank aan de Rotary, Kees, Juul en de talrijke toeschouwers.

13 september: BEZOEK AAN LEER-WERKBEDRIJF RELIM

Door wegwerkzaamheden was het lastig om met de auto te vinden waar we precies moesten zijn. Terwijl deze plaats toch een begrip in de regio is;  de vroeger OVS (ondergrondse vakschool) van de Staatsmijn Wilhelmina, met daarvoor op het terrein de gedachteniskapel voor alle onder- en bovengrondse dodelijk slachtoffers van mijnongevallen.

Na de ontvangst met koffie/thee kregen we een uiteenzetting over het ontstaan en de historie van de Relim organisatie: een ‘leerwerkbedrijf’. De binding met het mijnbedrijf van vroeger is nog blijvend in en buiten het gebouw aanwezig. Relim komt voort uit de organisatie ‘der Sjtiel’. Deze naam ‘stut’, gebruikt om ondergrondse mijngangen op maat te stutten, werd een metafoor voor de op het individu gerichte ‘stut’ die de cliënten hier nodig hebben om deel te kunnen nemen aan het werk, als belangrijke invulling van hun leven.

Dit alles wordt uitgevoerd onder het motto van Relim: ‘beter door werk’ met aandacht en zorg voor de moeilijkste cliënten, waarvoor het een laatste redmiddel is.

Toegelicht werd hoe hier mensen die ver van de arbeidsmarkt staan stap voor stap worden begeleid. Soms tot ze uiteindelijk echt in de arbeidsmarkt kunnen meedoen, maar vaak is ook een meer of minder blijvende beschermde functie binnen dit leerbedrijf het hoogst haalbare. Het was bijzonder om vervolgens rondgeleid te worden door de heer Nick Custers en zijn medewerker Robert, die zelf als cliënt binnen Relim is geplaatst, door de verschillende werkplaatsen en op het buitengebied. Daar bezochten we de indrukwekkende gedachteniskapel waar de namen van de vele honderden mijnwerkers staan vermeld. Ook bekeken we de ingang van de vroeger leermijn voor de OVS-ers. Het bijzondere zat voor een belangrijk deel in de passie en enthousiasme waarmee een en ander verteld werd, vaker toegelicht door cliënten en begeleiders.

Na koffie/thee en vla zagen we nog beelden uit het vroegere mijnverleden. Goed om het heden en het verleden met elkaar te blijven verbinden. Een bijzondere middag. 

3 augustus: WANDELING: 'SCHWEIBERGER FRUITHÖFKES'

Op deze tropische vrijdagmiddag trotseerden 10 wandelaars de hitte voor de laatste wandeling van het seizoen 2017-2018. In de schaduw van een flinke boom en onder het genot van een verkoelend windje vertelde Jo over de geschiedenis van de Sint Jan de Doperkerk, de Johanniter Orde en de Schweiberger vakwerkhuizen. De route, die vanwege de hoge temperatuur was ingekort, voerde een stukje door het open veld en vervolgens door het bos tegen een flinke helling op, maar gelukkig was ook hier het windje weer genadig. Bovendien werd de klim beloond met prachtige panorama’s met onder meer zicht op de kerk van Vijlen. In het bos waren de plaatsen aangeduid, waar in WOII twee gevechtsvliegtuigen zijn neergestort.

Ondanks de inkorting mochten de beloofde 14 vakwerkhuizen natuurlijk niet ontbreken. Maar daarna was het de hoogste tijd om, na een mooie wandeling, terug te keren naar Mechelen voor heerlijk verfrissend drankje. 

6 juli: WANDELING: 'BEEKDALROUTE'

Met een vijftiental wandelaars doorkruisten we het natuurgebied dat is ontstaan nadat in 1990 de Geleenbeek werd gezuiverd. Deze was ernstig vervuild geraakt als gevolg van langdurige lozing van afvalwater door de staatsmijnen Emma en Hendrik. Samen met de loop van de oude mijnspoorbaan vormde dit dal het traject van onze route.

Er werd gestart bij de Alfabrouwerij in Thull, gewandeld langs de Mulderplas, dan in de buurt van Schinnen omhoog om uiteindelijk weer terug te komen bij Brasserie de Muldermolen.

Voor wie de mijnperiode niet heeft meegemaakt waren bij het oude mijnspoor een aantal begrippen uit de mijnbouw in beeld gebracht, zoals blech, kiebelton, mijnlamp en koempel.

Het was ideaal wandelweer, niet al te heet en redelijk wat schaduw. Onderweg was van alles wat te genieten: kleinschalige Limburgse landschappen, mooie doorkijkjes, veel vogels, bloemen en andere beestjes, beetje klimmen, beetje dalen. Een heerlijke wandeling met tevreden wandelaars aan de meet op het terras van de brasserie. 

OVERIGE TERUGBLIKKEN