centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2018 JANUARI - JUNI

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)

8 juni: WANDELING: 'NATUURROUTE MEERS'

Vanmiddag hebben we gewandeld rond Meers, een van de vijf dorpen van de gemeente Stein. Van oudsher is deze plek één van de meest dynamische stukken in de Maas. De rivier heeft hier een plotseling en sterk verval met een spectaculaire stroomversnelling als gevolg. Het resultaat is een landschap met spontaan groeiende grindruggen, spectaculaire erosiekolken en een schiereiland met ooibos.  Meers is nu een voorbeeldgebied voor de overige gebieden. Dieren en planten voelen zich in deze nieuwe wildernis steeds beter thuis.

Soorten met een zuidelijk tintje als de wilde marjolein en wilde tijm zijn weer terug. Langs de eroderende oevers broedt de oeverzwaluw en je kunt hier de ijsvogel over het water zien scheren. Meest opvallende succes is de terugkeer van de bever die hier prima weet te overleven. Ook trekvogels waarderen de natuur in de Maasvallei steeds beter. Op tweederde van de wandeling werd er een terrasje aangedaan.

Daarna gingen we nog langs bij de vijftien boomstammen langs de Maas die doen vermoeden dat hier een bos is afgebrand. De waarheid is echter anders. De bomen zijn 1400 tot 1700 jaar oud en maken deel uit van een nieuw monument, 'Woodhenge'. Bij de grindwinning zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ze zijn hier geplaatst als monument en herkenningspunt. In het midden van het monument is een platte Maaskei geplaatst met uitleg op de positionering van de bomen ten opzichte van de zonnecyclus.

Hoewel er regen en onweer voorspeld was, is er droog en met een voorzichtig zonnetje gewandeld. Het was een prachtige tocht!