voor zingeving,  spiritualiteit en ontmoeting ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2021 JUNI T/M DECEMBER

U kunt de foto's vergroten door erop te klikken. 

10 december 2021: SCHINVELDSE BOSSEN IN DE LATE HERFST

Deze wandeling die het doel had om nog wat restjes kleuren van de late herfst in ons op te nemen en te genieten van wat deze bossen te bieden hebben, kreeg een iets andere invulling.

Ondanks het feit dat de weergoden ons een ander programma presenteerden dan wij in gedachten hadden, was een leuke en sportieve groep bereid om toch op avontuur te gaan. Het werd al vrij snel duidelijk dat dit een prachtige wandelomgeving is met als zijn diversiteiten.

Na een tweetal km afgelegd te hebben loodste de route ons het bos in en daar begonnen de obstakels zich aaneen te rijgen: de doorgaans begaanbare paden leken op modder- beekjes en het werd zodoende ondanks de dappere pogingen deze uitdagingen te trotseren een te risicovolle onderneming.

Gezien een survivaltocht niet in het programma was opgenomen, hebben we na gezamenlijk beraad besloten om een andere en veiligere route te nemen en zodoende de themawandeling alsnog een sportieve inhoud te geven. En natuurlijk hebben we even gezellig nagebabbeld onder het genot van een hapje en drankje. We hopen deze wandeling nog eens te kunnen overdoen want deze omgeving is het ontdekken waard.


18 november 2021: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: 'LES INNOCENTES'

Deze donderdagmiddag keken we met een 18-tal bezoekers die stuk voor stuk hun coronapas/QR toonden bij de ingang, naar de Pools/Franse film Les Innocentes.

Aanvankelijk was het de bedoeling de film in de bovenzaal te vertonen, maar het hele gezelschap paste in de benedenzaal met in achtneming van de geadviseerde onderlinge afstand.

Om onnodige bewegingen te voorkomen was er niet het gebruikelijke lopend buffet, maar de gezellig, per persoon klaargemaakte bordjes stonden toch garant voor een lekkere en gezellige lunch.

Uit de reacties van de gasten bleek dat deze samenkomst in een duidelijke behoefte voorzag. Maar helaas waren er ook vaste gasten thuis gebleven in verband met de oplopende corona besmettingen.

De aangrijpende film, die gebaseerd was op werkelijke gebeurtenissen in een Pools klooster gedurende de tweede wereldoorlog, maakte veel indruk en bood na afloop nog veel stof tot napraten onder het genot van een kopje thee of koffie met een stukje peperkoek.

29 oktober 2021: SINT PIETERSBERG & JEKERVALLEI

Vandaag maakten we met een groep van 6 wandelaars een pittige wandeling vanuit Kanne via het Kannerbos door de Jekervallei  richting Sint Pietersberg. Het beginpunt was de barokke Heilig-grafkapel welke een verkleinde kopie van de Heilig Grafkerk te Jeruzalem. Het mooie chateau Neercanne met zijn specifieke terrassen en een hoger gelegen uitzichtpunt gaven een indrukwekkend vergezicht van het Albertkanaal en de kronkelende Jeker. Via het Kannerbos ging het richting de Apostelhoeve, Nederlands oudste wijngaard, en werden getrakteerd op prachtige verkleurde wijnstokken. Dan volgde de afdaling naar de Kennemermolen met een zeer idyllische uitstraling waar een welverdiende pauze gehouden werd. Nadat de Sint Pietersberg beklommen was ging het richting Kanne, we passeerden de Duivelsgrot die een erg aparte uitstraling heeft, Halloween waardig.

Na de afdaling richting Kanne werd de smokkelmolen bezocht een 500 jaar oude molen welke nog steeds dienst doet en tevens een Bed & Breakfast herbergt. De waterkracht zorgt intussen voor 100% duurzaam opgewekte energie. Ondanks de hellingen die er genomen moesten worden bleef de spirit hoog met dank aan een prachtige herfstdag en een schitterende natuur in al zijn kleuren en vergezichten.  Na al deze indrukken en sportieve inzet werd nog onder het genot van een drankje gezellig nagebabbeld om erna met een voldaan gevoel huiswaarts te keren.  

21 oktober 2021: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN "BROOKLYN"

Terwijl buiten regende en stormde, was het in het Sint Jansheem in Eygelshoven druk en gezellig. Na een lunch met ruime keuze aan brood en beleg, warme soep en aardappelsalade, koffie en thee ging het licht uit voor de film Brooklyn. De film stamt uit 2015 en is door filmcritici bejubeld en veelvuldig genomineerd. De in Amerika geboren Ierse actrice Saoirse Ronan kruipt in de rol van Eilis Lacey, een Ierse jonge vrouw die de mogelijkheid krijgt om uit haar benauwende Ierse dorp in het midden van vorige eeuw een nieuwe toekomst op te bouwen in Brooklyn, een stadsdeel van New York. Als immigrante wordt ze door heimwee verteerd, maar wanneer ze verliefd wordt op Tony lacht het geluk haar toe. De plotselinge dood van haar zus doet ze terugkeren naar haar moeder in Ierland. Voor haar terugkeer trouwt ze nog snel met haar geliefde. In Ierland aangekomen dienen zich uit onverwachte hoeken ook aantrekkelijke mogelijkheden aan en ze ziet zichzelf geplaatst voor een onmogelijke keuze: een toekomst opbouwen in haar vertrouwde Ierland of terugkeer naar haar man in de Verenigde Staten. Het ziet ernaar uit dat ze voor Ierland gaat kiezen. Wanneer ze echter met de achterklap in haar Ierse dorp wordt geconfronteerd, weet ze wat haar te doen staat. Liever naar de vrijheid in de Nieuwe Wereld dan de bekrompenheid van haar geboorteland. De rollen werden uitstekend gespeeld en als toeschouwer voelde je het dilemma waar de hoofdrolspeelster voor stond. Daarnaast was de sfeer uit de jaren 50 voortreffelijk weergegeven. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Colm Tóibín uit 2009 dat ook goed door de pers ontvangen werd. Helaas was de verwarming in het zaaltje kapot, maar een elektrische heater en de hartverwarmende film maakten dat goed, want niemand sprak daar na afloop van de film nog over. 

12 oktober 2021: HOE OM TE GAAN MET LEED - Huub Schumacher

In 2020 sloot pastor Huub Schumacher vroegtijdig het jaarprogramma af i.v.m. het corona virus. Eén jaar later, op 12 oktober 2021, was hij de eerste spreker van het nieuwe seizoen. Het zaaltje van de kerk op het Tempsplein, Heerlen was goed gevuld. Op zijn unieke manier hield Huub Schumacher een meeslepend betoog over ‘hoe om te gaan met leed’. Er werd diepgaand ingegaan op het leed dat een mens ten deel kan vallen. In die situatie krijgt een medemens de kans om zijn onvoorwaardelijke liefde te laten stromen naar iemand die in leed verkeert, en deze laatste kan dat als goddelijke liefde ervaren. Dan wordt God levend in de menselijke relatie. Na de pauze ontsproot zich nog een levendige conversatie aan de hand van ervaringen van de bezoekers. De bezoekers waren verheugd te vernemen dat Huub Schumacher eind 2022 weer een lezing zal verzorgen voor De drie ringen met een nader te bepalen thema.

6 oktober 2021: LAAT HET MAAR WAAIEN

Een elftal belangstellenden reisde af naar Neer om daar de windturbine de Coöperwieck te bezoeken, een van de 5 turbines van de coöperatie Zuidenwind die in midden-Limburg groene stroom maakt.

Het motto: ‘Laat het maar waaien’, was erg van toepassing! De wieken deden hun werk met volle overtuiging op deze druilige en winderige dag.

Na een zeer hartelijke ontvangst met koffie en vlaai, in de vergaderzaal van een boerenbedrijf waar de boerin een gepassioneerde verhaal vertelde over de bedrijfsvoering met als kenmerk  de vrije uitloop van de koeien, nam de Heer Jo Kunnen van de coöperatie Zuidenwind het woord.

Alle facetten van deze vorm van energiewinning werden voorgedragen met als grondslag de noodzakelijkheid om een bijdrage te leveren aan het afremmen van de klimaatveranderingen met alle gevolgen die deze met zich meebrengen. De voordracht van De Heer Jo Kunnen liet een grote indruk achter, mede door het feit dat het mogelijk is om rendabel groene energie te produceren hetgeen een inspirerende indruk achterliet en een appel was aan ons om verantwoordelijk te denken over de toekomst ten behoeve van de volgende generaties.

Na de theorie begaven wij ons naar de windmolen genaamd De Cooperwiek waar wij een inzage in de techniek kregen en een goede indruk hoe de windmolen werkt. Er was meer dan genoeg stof om nog over na te praten over deze inspirerende dag!

2 oktober 2021: VRIENDENMIDDAG ROLDUC

Als gevolg van de lock-down kon het jaarlijkse uitstapje met de vrienden in oktober 2020 helaas niet doorgaan. We waren dan ook blij dat we elkaar op zaterdag 2 oktober van dit jaar wel weer konden ontmoeten en wel tijdens een bezoek  aan  een van de oudste en beroemdste onderwijsinstituten van Europa: de voormalige abdij en kostschool Rolduc in Kerkrade.

De 36 deelnemers werden ontvangen in het rondleiders lokaal waar de voorzitter van de Stichting Vrienden van de Drie Ringen de aanwezigen welkom heette en daarbij de vrienden nadrukkelijk dankte voor hun onmisbare bijdrage aan de financiële situatie van De drie Ringen.

Na een inleidende film over de historische ontwikkeling van Rolduc werd het gezelschap opgesplitst in 2 groepen, die  ieder onder leiding van een voortreffelijk gids, gedurende ruim 1,5 uur een uitvoerige rondleiding kregen door het hele complex. Beide groepen kwamen na de rondleiding weer samen in de grote eetzaal waar een heerlijk stuk Limburgse vlaai met koffie of thee geserveerd werd en waar we gezellig napratend vaststelden dat ook dit weer een geslaagde vriendenmiddag was. 

24 september 2021: SIEBEN QUELLENTOUR.

Deze vrijdag een landschapswandeling met als doel het duitse dorpje Seffent met ziin eeuwenoude bronnen en monumentale gebouwen. De start was in Vaals met een groep van zeven personen waar we meteen de Selzekbeek overstaken die de grens tussen Nederland en Duitsland vormt. Er volgde een lange klim naar de top van de Sneeberg met als beloning prachtige uitzichten op Vaals en even later het imposante gebouw van de Universiteitskliniek van Aken. Na een lange afdaling was het dorpje Seffent bereikt waar een korte pauze ingelast werd op het terras van Sieben Quellen, om vervolgens een zeer mooi boslandschap te doorkruisen waarin deze quellen liggen ingesloten. Onze wandel-groep die gelukkig in aantal weer groeit begaf zich met merkbare voldoening via mooie paden terug richting Vaals.

27 augustus 2021: BIJ MOELINGEN DE GRENS OVER

Voor de tweede keer deze zomer hebben we deze vrijdagmiddag met een klein maar enthousiast gezelschap weer gewandeld.

Een wandeling die begon net over de grens bij Moelingen en ons voerde langs rustige weggetjes en door de maïsvelden naar de buurtschap Laag-Caestert met de bekende en pittoreske graan- en zaagmolens. Via een prachtig haagbeukenberceau bereikten we het kasteel Eijsden.

Naar een korte pauze halverwege vervolgden we de weg door de kern van Eijsden met haar historische bezienswaardigheden. Deze pauze halfweg werd zeer gewaardeerd door de deelnemers, dus die houden we erin! Een mooie beukenlaan voerde ons naar de buurtschap Hoog-Caestert terug naar Moelingen.

Een gemakkelijke en vlakke wandeling die eer lust voor het oog was. 

25 juni 2021: PELGRIMSROUTE MEERSSEN

Onze eerste wandeling met de drie ringen zit erop, geen mooiere start na zo’n lange lock-downperiode dan het maken van een Pelgrimswandeling!

Met een groepje van 6 wandelaars hebben we een heel mooie start gemaakt met hopelijk een lang en goed bezocht seizoen van mooie activiteiten met De drie ringen! Een pittige maar zeer mooie wandeling met prachtige natuur, verzichten kleine gehuchtjes en natuurlijk de bezienswaardigheden die de pelgrimswandeling inhoud gaven.

De basiliek van Meersen indrukwekkend om bij te starten maar ook om er te eindigen met de gezellige terrasjes. Na de zelfgemaakte Lourdes grot die tussen twee woonhuizen ligt bezocht te hebben werd de weg vervolgd via de synagoge met zijn beladen geschiedenis, door het mooie landschap richting Bunde, waar een korte pauze ingelast werd om vervolgens door het prachtige Bunderbos wat een restant van een oerbos is naar het voormalige kloostercomplex Over Bunde de weg te vervolgen. Na even stil te hebben gestaan bij de geschiedenis van dit complex werd het nog een echte wandeling richting centrum van Meerssen, waar wij met het gezelschap nog even de wandeling evalueerden.

Kortom: Een mooie en inhoudelijke tocht met een gezellige afsluiting.   


E-mailen
Bellen