voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2020 OKTOBER T/M DECEMBER

U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.

29 oktober 2020: BLOEMBINDEN RONDOM ALLERZIELEN

Ook dit jaar kwamen we weer bij elkaar om een mooi persoonlijk bloemstuk te maken voor Allerzielen. We waren met 6 deelnemers ter plaatse en nog 2 op afstand, die wel graag een stuk zouden maken maar het i.v.m. Corona niet aandurfden om te komen. Zij zijn voorzien van materiaal en instructies om thuis alsnog een mooi stuk te maken. Hopelijk volgend jaar weer allemaal samen! We werkten onder leiding van Orma de Graaf op basis van een klassieke franse dakpan. Zoals gebruikelijk met materiaal dat op dit moment in de natuur en onze tuinen te vinden is. Een paar 'oudgediende' deelnemers vertelden, dat juist dit natuurlijke seizoens-materiaal er voor zorgt dat de stukken die ze de afgelopen jaren tijdens onze workshops hebben gemaakt, vaak maandenlang mooi bleven. Dat is natuurlijk fijn om te horen! Er werd hard gewerkt met mooie muziek op de achtergrond en een lekker stukje pruimenvlaai bij de koffie. Zelf gebakken natuurlijk! Het was een heel plezierige middag en de resultaten waren prachtig. Ieder ging met een uniek en persoonlijk grafstuk naar huis. Volgend jaar weer! 

15 oktober 2020: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: WOMAN IN GOLD

En dan konden we vandaag weer voor het eerst sinds 8 maanden weer samen aan tafel voor een filmlunch. We mochten gebruik maken van de enorme bovenzaal van het Sint Jansheem waar voldoende ruimte is om met 25 mensen aan te schuiven. Wel een beetje anders dan in de pré-coronatijd. Geen buffet deze keer maar wel een gezellig gedekte tafel met bloemetjes en kleurige placemats op de beschikbare zitplaatsen. Iedereen bleef op zijn plaats en de soep, het stokbrood en gehaktballetjes werden aan tafel geserveerd door medewerkers met een transparant en tweezijdig beschermend plastic gezichts-scherm. De afstand werd goed gerespecteerd en alle gasten waren voorzien van een mondkapje. Voor alle tafelgenoten stond een bordje met verpakte suiker, koffiecreamer, boter en een koekje voor bij de koffie klaar. En een appeltje voor toe. Een open raam zorgde voor de nodige ventilatie. Meer konden we er niet aan doen. Het werd een plezierige middag met een gezellige maaltijd en een prachtige film: 'Woman in Gold', die het waargebeurde verhaal vertelt van Maria Altmann (sublieme rol van Helen Mirren), een Holocaust overlevende die een jarenlang gevecht voert met de Oostenrijkse overheid over een iconisch schilderij van Gustav Klimt, waarop haar tante is geportretteerd en dat door de Nazi's van haar familie is afgenomen. Een aangrijpende film met ruimte voor een glimlach en een traan, waar achteraf bij een kop koffie nog geanimeerd werd nagepraat.


13 oktober 2020: 'ER HANGEN GEVAARLIJKE IDEOLOGIEËN IN DE LUCHT'

Met 18 toehoorders waren we in de mooie kerk aan het Tempsplein samengekomen om te luisteren naar pastor Huub Schumacher. Op zijn heel eigen gepassioneerde manier wist hij het gehoor van begin tot eind te boeien. Hij sprak over de basis behoefte van mensen aan een bodem. Een bodem van vertrouwen waarop zij kunnen groeien. Een god. En wie die god niet meer kan vinden waar hij traditioneel gevonden werd, in de hemel, in de kerk, gaat zoeken op andere plekken en gaat zijn eigen god vormen om in die bodem te voorzien. Mensen stellen daartoe hun eigen doelen die een belangrijke waarde kunnen zijn, maar gevaarlijk worden als verabsoluteerd worden en gebruikt worden om te manipuleren en indoctrineren. De grens tussen een waardevol doel en gevaarlijke ideologie is vaak heel zacht, en gemakkelijk en ongemerkt te overschrijden. Buiten maar ook binnen de kerken. Hij sprak vanuit het christelijk perspectief, waar wij in het westen het meest mee vertrouwd zijn, maar benadrukte dat god niemands eigendom is. Niet van christenen, niet van joden, moslims of van wie dan ook.

De lezing samenvatten zou ondoenlijk zijn maar hoeft gelukkig ook niet want dat heeft Huub Schumacher zelf al gedaan en u kunt deze samenvatting onder de foto's downloaden.

In de pauze kon ieder Huubs woorden even laten inzinken bij een lekker aangeklede kop koffie of thee. De koster van de Kerk aan het Tempsplein had één en ander subliem ‘coronaproof’ voorbereid met meer dan voldoende ruimte en duidelijke looproutes, dank daarvoor! En ieder droeg zolang men niet op zijn plaats zat een mondkapje. Het was fijn om te merken dat het op deze manier, ook met de strenge veiligheidseisen, nog altijd mogelijk is om onze activiteiten vorm te geven. Maximale toenadering bij een optimale distantie.

Tot slot werden tussen de aanwezigen en Huub Schumacher nog een aantal gedachten uitgewisseld. Een mooi slot kwam uit het gehoor:

‘Boeddha was geen boeddhist, Mohammed was geen moslim en Jezus geen christen, ze predikten alle drie de liefde’

Dank aan Huub en volgend jaar graag weer! 

07 oktober 2020: BEETHOVEN DE GROOTSTE?

De kop is er weer af! We zijn na een lange en bizarre pauze wegens de Covid-19 pandemie, die nog altijd rondspookt, weer begonnen. Begonnen op de plaats waar we noodgedwongen zeven maanden geleden ook gestopt waren. In de Pelgrimskerk in Brunssum. Daar was alles intussen voorbereid op het ontvangen van mensen onder de voorwaarden die de regering heeft gesteld aan het samenkomen van groepen. Gewapend met mondkapjes en ontsmettingsmiddel en op onderlinge afstand van 1,5 meter, waren we klaar voor de start. En wát voor start. In Kerkrade zegt men dan: Wenn schon, denn schon.

Toine Sporken liet ons kennis maken met de man Beethoven, een man die zich laat kennen in zijn muziek. Briljant, vernieuwend, compromisloos. Kwetsbaar ook, steeds zoekend naar een harmonieus en liefdevol leven, zonder het te vinden en al jong doof. Teleurstelling, boosheid, berusting maar ook vreugde . Een boze woesteling en een romanticus met een grote weerstand tegen macht en vooral het misbruik daarvan. Dat alles legde hij vast in zijn muziek en Toine liet ons aan de hand van fragmenten uit 5 muziekstukken horen waar en hoe.

Zijn boosheid en onmacht hoorden we in Symfonie No 5 in C-klein, opus 67, de 'Noodlotssymfonie' uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann.

Romantiek en harmonie vonden we terug in Symfonie No 6 in F-groot, opus 68, de 'Pastorale' eveneens uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann.

Zijn aanvankelijke bewondering voor Napoleon maar ook zijn teleurstelling in diens uiteindelijke machtsmisbruik waarbij de rechten van de gewone man met voeten werden getreden, horen we in Symfonie 3 in Es-groot opus 55, 'Eroïca', uitgevoerd door het Deens Radio Symfonie Orkest onder leiding van Fabio Luisi.

Zijn hartstochtelijke pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting toonde Toine ons in het Slotkoor van Beethovens enige Opera Fidelio, opus 72, uitgevoerd door René Kollo, Gundula Janowitz, Lucia Popp en anderen onder leiding van Leonard Bernstein.

Vreugde heeft hij vormgegeven in zijn Symfonie 9 in D-klein, opus 125 , die Leonard Bernstein voor de gelegenheid van het Freiheit Konzert met Kerstmis 1989, vlak na de val van de muur, heeft omgedoopt naar 'Ode to Freedom'. Een concert dat Bernstein gaf in het oude Schauspielhaus, nu Konzerthaus, in Berlijn met een orkest dat bestond uit musici uit Dresden, St. Petersburg, Parijs, New York, Londen en München samen met een Kinderkoor uit Dresden, het Radiokoor uit Berlijn en een viertal solisten.

Toine adviseerde de aanwezigen de betreffende stukken nog eens in zijn geheel op het gemak terug te luisteren. Daarom hebben we hierboven links opgenomen naar de genoemde uitvoeringen op Youtube (er kan een stukje onvermijdbare reclame aan vooraf gaan). Veel luisterplezier!

O ja ..... en of hij de grootste was?? Buitencategorie laat zich niet vergelijken met buitencategorie. Buitencategorie was hij zeker, maar niet als enige.

Het was een mooie, leerzame en op enige afstand toch ook gezellige middag, die ons het vertrouwen geeft dat het kan: samenkomen onder de huidige omstandigheden. Maximale toenadering bij een optimale distantie. Graag tot een volgende keer!


TERUG NAAR TERUGBLIKKEN

E-mailen
Bellen