voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2019 SEPTEMBER T/M DECEMBER

U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.

19 december 2019: VAN KERSMIS EN DRIE KEUNINGE

Op deze avond vlak voor kerst kwamen we met 25 belangstellenden bij elkaar in het Sjevemethoes in Kerkrade voor een lezing van Annie Schreuder - Derks van het Volkskundig Bureau NostalNu over de oude volksgebruiken en - legendes rondom de winterperiode. Wát een spreekster, wát een prachtige ruimte, wát een mooie avond, en wát heeft u veel gemist als u er niet bij kon zijn! In, voor iedereen goed te volgen, midden-limburgs dialect vertelde Annie over bedelfeesten, de bescheiden rol van Jozef, over bitter en zoet, over de nederigheid én de arrogantie van kamelen, de levenscyclus van het Ganzenbordspel, over 'Driekoningenbriefjes' in plaats van een reisverzekering, het in twee helften trekken van een haring om je maagdelijkheid te herwinnen, klimop om te voorkomen dat je 'zat' wordt, 'Jean van Lieske' die in een spleet in de aarde verdween om aan de kindermoord te ontkomen en het gevarieerde nut van vele heiligen. Verhalen over gebeurtenissen waarvoor alle bewijs ontbreekt maar die de eeuwen hebben doorstaan. Het Sjevemethoes is een voormalige Protestantse kerk die is omgetoverd tot een prachtig gemeenschapshuis, dat toch de kenmerken van een kerk heeft behouden. Een van de bezoeksters bleek er nog getrouwd te zijn! Bij de koffie was er kerstkrans en krentenstol met amandelspijs, en dankzij Annie Schreuders weten we ook waarom dat was. Een prachtige afsluiting van het jaar!

12 december 2019: MUZICALE ADVENTSTEA

Met ruim dertig tafelgenoten schoven we aan in de mooie parochiezaal in Nieuwenhagerheide bij de Muzicale Advents-tea. Een vijftal mensen had jammer-genoeg moeten afmelden wegens ziekte.

We openden met een lekker glaasje rose bubbeltjes en de mooie luisterliedjes van Stef Grit, prachtig vertolkt door Els Bongers, zorgden voor een inspirerende Adventsmiddag. Het was een echte Engelse Tea met veel heerlijke scones, soesjes, sandwiches, carrot-cake, verschillende pies enzovoort. De thee (of koffie) dronken we uit de meest Engelse bloemige kopjes die je kon bedenken. De tafels waren aangekleed in kerstsfeer met veel kaarsen en bloemen. Het was een middag vol ontmoeting en geanimeerde gesprekken.

De liederen hadden als thema Leven – Verlies – Liefde, thema’s die voor ons allemaal spelen en zeker in deze tijd van het jaar heel actueel zijn. Daarom als afsluiting de tekst van een van de liederen van Stef als wens voor ons allemaal:

Ik zal er zijn als niemand komt helpen

Ik zal er zijn in de gitzwarte nacht.

Adem mijn hoop,

Mijn hoop niet te stelpen.

Adem mijn leven, adem mijn kracht.

Na het gezamenlijk zingen van een paar kerstliederen, sloten we de middag af en gingen tevreden huiswaarts. 

27 november 2019: LEONARDO DA VINCI, EEN LEVEN VAN VERWONDERING NAAR VERVAARDIGING

Meer dan 30 belangstellenden waren naar de parochiezaal in Nieuwenhagerheide gekomen, om te luisteren naar de 6e lezing op rij alweer, die dr. Detlef Rohling in de sinterklaasperiode, voor De drie ringen verzorgde. En zij werden zeker niet teleurgesteld! Dr. Rohling begon met een uitspraak van Aristoteles, de filosoof der filosofen: “Alle mensen streven van nature naar kennis”. Leonardo Da Vinci heeft dat streven naar kennis letterlijk tot kunst verheven. Hij was gezegend met vele talenten en veel gelegenheid deze te ontwikkelen. Deze beide heeft Leonardo tot het uiterste benut. Hij bleef zich tot het eind verwonderen en zich alle mogelijke zaken afvragen. Hij streefde ten diepste naar kennis, hij wilde weten, hij keek, hij zocht, hij experimenteerde én hij schilderde. Hij tilde het schilderen op van ambacht naar kunst en hij beschouwde de schilderkunst als de meest verheven kunstvorm. Kunst die niet vervliegt maar blijft. Kunst die beweging in stilstaand beeld kan vastleggen, beeld gevangen in kleur. Schoonheid die slechts haar bestaansrecht ontleent aan de schoonheid, zonder ander doel dan de schoonheid zelf. Ademloos werd er geluisterd en na de koffiepauze getuigden de vragen van de betrokkenheid van het gehoor bij het onderwerp. Een bijzonder boeiende middag. We kijken nu alweer uit naar de 7e lezing volgend jaar! 

22 november 2019: BANJEREN DOOR DE SCHINVELDSE BOSSEN

We vertrokken uit Gangelt nadat we via een oude vestingpoort bij Am Freibad waren aangekomen en gingen met 12 wandelaars op pad na uitleg door Jo over het Schinveldse bossen gebied. Hij legde de verschillende landschappen uit die we onderweg zouden tegenkomen.  Dennen/sparrenbossen, beemdachtige loof bossen, oude kleinschalige weiden, het zweefvliegveld, een manege, etc. Het was prachtig herfstwandelweer met veel zon en pas later wat koudere wind. Er waren mooie weidse uitzichtpunten, de bomen nog in hun volle herfst kleurenpracht en hier en daar paddestoelen die aan hun laatste dagen bezig waren. Om stilletjes bij stil te staan. Bij de foto’s nog een boom waar de ladder was ingegroeid. Onderweg pauzeerden nog even bij een bankje, waar we wat konden bijkomen. We sloten af in het restaurant bij Am Freibad, waar velen naast een drankje ook nog genoten van een royale portie gebak. Misschien niet zo gezond, maar wel lekker. 

21 november 2019: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN : SHOPLIFTERS

Ook deze donderdagmiddag schoven maar liefst 37 disgenoten aan in het Sint Jansheem in Eygelshoven voor de lunchfilm 'Shoplifters'. Deze keer stonden oer-hollandse gerechten op het menu: bloemkoolsoep en een lekkere gehaktbal. Verder was er natuurlijk weer allerlei brood, zoet en hartig beleg, groenten en fruit, dus voor elk wat wils. Na de lunch kregen we de film 'Shoplifters' geserveerd. Een japanse film over mensen op de bodem van de samenleving, over de kracht van een liefdevol gezin en persoonlijke groei. Indrukwekkend, prachtig en integer verteld. Een meer dan terechte Gouden Palm-winnaar! Bij een kopje koffie met een hartjeskoekje werd er achteraf nog even indringend over nagepraat. Alweer een mooie middag!

13 november 2019: WORKSHOP ZENTANGLE - MEDITATIEF TEKENEN

Een mooiere plek om meditatief te tekenen dan het Clemensdomein is er eigenlijk niet te bedenken. Heerlijk rustig gelegen met uitzicht op het prachtige witte kerkgebouwtje. Agnes de Pont had zich weer grondig voorbereid en voor iedere deelnemer lag een tekensetje klaar om mee aan de slag te gaan. Agnes gaf uitleg over het ontstaan en de bedoeling van deze meditatietechniek. Hoewel de tekeningen er gecompliceerd uitzien blijken ze te zijn opgebouwd uit kleine, eenvoudige elementjes, zoals ook met veel andere ingewikkelde zaken in het leven. Het tekenen van de zich herhalende patronen vergt concentratie waardoor tijdens het tekenen je hoofd als vanzelf leeg wordt. Na een uurtje uitleg en het oefenen met patronen genoten we van een lekker kopje koffie of thee met een heerlijk stuk vlaai, waarna we de geleerde technieken gingen toepassen op een 'tile' van 9 bij 9 centimeter. Tijdens dat uur kwamen, terwijl er op de achtergrond oceaangeluiden klonken, tot onze eigen verrassing, prachtige werkjes tevoorschijn.  Wat een heerlijk rustgevende middag! De tekensetjes en papier gingen mee naar huis. In maart gaan we verder met een vervolgworkshop! 

07 november 2019: REMBRANDT ALS BIJBELSCHILDER

In een zo goed als volle zaal begon Jac van de Boogard aan zijn verhaal over de ruim 300 schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt die een bijbelse voorstelling hebben. Hij liet ons zien hoe de stijl van schilderen zich ontwikkelde in de loop van de tijd. Rembrandt begon onstuimig, theatraal, met veel aandacht voor de handeling. Gaandeweg werd het allemaal meer ingetogen en kwamen de emoties meer in beeld. Na 1650 werd het weer grootser en op de persoon gericht. We zagen veel schilderijen en tekeningen die we nog nooit eerder gezien hadden. En Jac vertelde er de verhalen bij, de bijbelse verhalen die in het schilderij als het ware even waren stilgezet, midden in een handeling of emotie.

Voor ons, mensen in deze tijd, is het soms zoeken naar de betekenissen van wat we zien. Voor de mensen in de 17e eeuw was dat helder. Zij leefden met die verhalen zoals wij nu de borden met tekens naar uitgang of lift direct begrijpen.

In de pauze was er koffie met taart die in de gezellige hal van de Pelgrimskerk genoten werd. Daarna kwam het tweede deel van de avond met meer uitleg over de vele zelfportretten, de invloed van de schilders uit Italië, zijn liefde voor het gezin waaruit hij kwam en zijn fascinatie voor al het nieuwe dat uit het Oosten kwam. Hij verzamelde het allemaal en we zien het terug op zijn schilderijen.

Een prachtige avond! 

31 oktober 2019: BLOEMBINDEN ROND ALLERZIELEN

Aan de vooravond van Allerheiligen waren we weer bij elkaar in de Parochiezaal van Nieuwenhagerheide om een bloemstuk te maken voor Allerzielen. De basis voor iedereen was deze keer een oude wijnstronk waaromheen we werkten met materialen uit de natuur, die ook in deze tijd van het jaar volop voor handen zijn. Met dezelfde basis en de keuze uit dezelfde materialen werden 9 heel verschillende stukken gecreëerd. De aanwezige dames lieten zich door elkaar inspireren en helpen. Al werkend werden ook gedachten en herinneringen gedeeld aan de dierbaren voor wie de stukken gemaakt werden. De aanwezigen hebben er zo voor elkaar weer een heel bijzondere middag van gemaakt. En ieder ging met een prachtig, heel persoonlijk stuk naar huis.

29 oktober 2019: AMERIKAANSE BEGRAAFPLAATS EN MONUMENT MARGRATEN

Vijfenzeventig jaar bevrijding. Dat herdachten wij met De Drie Ringen op 29 oktober bij het Monument en op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Een zestiental personen nam deel aan de rondleiding daar, onder leiding van Hans Schillings, die begon met een heldere uitleg over de strategie en de bewegingen van de geallieerden en de Russen aan de hand van geografische kaarten, die waren aangebracht op de wanden bij de entree. Vandaar wandelden we langs muren vol namen van vermiste militairen. De ingebeitelde achternamen gaven een duidelijk beeld van de zeer gevarieerde opbouw van de Amerikaanse bevolking. De voorvaders en -moeders van deze gesneuvelden, waren van heinde en verre naar de Verenigde Staten vertrokken, meestal op zoek naar een beter leven voor henzelf en hun kinderen. Een aantal namen was voorzien van een rozetje. Deze oorspronkelijk vermiste jonge mensen zijn later alsnog gevonden en begraven.

De tocht over de begraafplaats werd een stille tocht. Bij enkele graven brachten de persoonlijke verhalen die Hans wist te vertellen, de helden die hier rustten en hun nabestaanden wel heel dichtbij. Bij een graf van een onbekende soldaat hebben we een bloemstuk neergelegd en een kaarsje aangestoken, waarbij René Schurer, lid van de Oranjevereniging Kerkrade ‘The Last Post’ speelde, wat heel indrukwekkend klonk over de winderige begraafplaats.

Tot slot stonden we in de kapel stil bij de gedachte dat wij onze vrijheid te danken hebben aan degenen die hier rusten.

Na afloop kwamen we weer helemaal op temperatuur bij een lekker kopje koffie, thee of warme chocolademelk bij Restaurant Talentino in het centrum van Margraten.

Een mooie en indrukwekkende middag.

25 oktober 2019: BOKKENRIJDERSROUTE (MARTEN MULCKENSWANDELING)

Bij prima wandelweer hebben we met een groep van 9 personen “alles” met betrekking tot de Bokkenrijders in Elsloo na gelopen!

De route was ongeveer 10 km. lang en voerde ons van het Streekmuseum de SCHIPPERS-BEURS, via het kasteelpark Elsloo, de Snijdersberg,  de Hussenberg en Catsop naar Terhagen, waar we in het nieuwe wandel & fietscafé 'Het Slimme Schaap' de route afsloten met koffie/capuccino en/of een biertje.

Te zien was er genoeg onderweg: mooi park, beek met zandvangers, herfstkleuren in het hellingbos, en uitzichten naar het Maasdal en België tijdens de klim naar Snijdersberg .

Terug in de bebouwing brachten enkele straatnamen ons weer bij het thema van de wandeling   …..BOKKENRIJDERS….

Het aantal opgehangen Bokkenrijders bleek in deze regio tijdens de tweede helft van de 18 e eeuw uitzonderlijk groot te zijn! Lees hiervoor het boek 'De schande van Limburg' van Francois van Gehuchten, over de hardvochtige vervolgingen, de tortuur, het (on)recht, de mythen en sagen, al dan niet in groepsverband gepleegde misdaden, variërend van kruimeldiefstallen tot roofmoord.

Wat, hoe en waarom? Het uitzoeken daarvan laten we aan de historici over!

Wij kwamen in ieder geval tot de conclusie dat meer dan 250 jaar later, wandelen in dit gebied bijzonder plezierig en afwisselend was.

22 oktober 2019: DE FASCINERENDE GOD VAN CAPUTO

Op dinsdagavond 22 oktober hebben we ons met ruim 20 toehoorders andermaal gelaafd aan een lezing van de charismatische pastor Huub Schumacher. Voor de derde keer mochten wij hem ontvangen, voor een wel zeer speciale lezing. Hij besprak het boek van John Caputo: “Hopeloos hoopvol”. De meeste aanwezigen hadden zelfs nog nooit van Caputo gehoord.

Eerst werden enkele begrippen besproken: het theïsme, dan het religieuze a-theïsme, het religieuze naturalisme en tenslotte het post-theïsme. Dat klinkt moeilijk, maar pastor Schumacher wist het op zijn eigen originele manier duidelijk te maken.

Caputo hoort bij de post-theisten. Hij geeft aan het theïsme een totaal nieuw invulling. Zo spreekt hij van een religie zonder religie, en, om Meister Eckhardt te citeren: we moeten God bevrijden van God. Een belangrijk thema hierbij is het onvoorwaardelijke. Gewoon zijn om te zijn, een roos die bloeit omdat hij bloeit, zomaar en zonder te vragen “waarom?”

Deze samenvatting doet tekort aan deze wonderbaarlijke avond. Citaat: “de uitdrukking van de genade-ervaring is de glimlach” en waarachtig, iedereen ging met een glimlach naar huis. Dat was mede het resultaat van de zeer open en openhartige discussie na de pauze. Zulke avonden zou je vaker willen meemaken. En wat een zegen dat er ook jonge mensen meededen. 

18-20 oktober 2019: ZENMEDITATIEWEEKEND   (ervaring van een deelnemer)

In het weekend van 18 tot en met 20 oktober vond er een Zenmeditatieweekend plaats in de Abdij Lilbosch in Echt. De meditatie die beoefend werd was de ”zazen” zitmeditatie en de “kinhin” loopmeditatie. Het was een weekend in totale stilte. Tijdens de meditatie, de maaltijden, de koffie of theemomenten, in de kerk en in je kamer.

De dagen waren intensief en begonnen al vroeg, maar eindigden ook vroeg. In mijn geval van 6.00 tot 22.00 uur. Dan heerste er een volmaakte stilte zowel binnen als buiten.

De stilte maakt het mogelijk om contact te maken met je diepe kern. Wie ben ik en waar sta ik?

Zo’n contact is niet mogelijk in de hectiek van het dagelijkse leven. Je moet er voor kiezen om er naar op zoek te gaan. De meditatiemomenten en maaltijden pasten feilloos binnen het dagritme van de monniken, dus rond “de getijden”, het gezongen koorgebed. Dit had zoveel toegevoegde waarde!

Op het spirituele pad probeer je je venster weer groter te krijgen, schoon te poetsen, open te zetten. Als alles er mag zijn, ben je het dichtst bij je oorspronkelijke ziel. De ervaring was heel bijzonder en heilzaam. Nu nog de structuur en de discipline vinden om zo’n momenten in mijn dagritme thuis in te passen. 

17 oktober 2019: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: 'COLD WAR'

Deze donderdag is de serie Samen eten & Samen kijken opnieuw van start gegaan. Na eerst weer gezellig en lekker met elkaar te hebben gegeten, pompoensoep en paddenstoelentaart dit keer, keken we naar de zwart-wit film 'COLD WAR' die laat zien hoe in het Polen van de Stalinistische periode, Kunst en Cultuur werden ingezet als propagandamiddelen voor het communistische regime en vertelt het verhaal van twee mensen die binnen dat systeem proberen voor zichzelf de juiste keuzes te maken teneinde staande te blijven. Een prachtig verfilmd en beklemmend verhaal, dat door alle aanwezigen zeer werd gewaardeerd.

12 oktober 2019: VRIENDENMIDDAG, BEZOEK JEZUÏETENGROT

Tijdens onze jaarlijkse vriendenmiddag, speciaal en exclusief voor Vrienden van De drie ringen, bezochten we op zaterdag 12 oktober met een grote groep van ruim 40 vrienden de Jezuïetenberg even buiten Maastricht. Om 13.45 uur was iedereen aanwezig en werden we door de gidsen opgewacht bij de ingang van de groeve. Gezien het grote aantal deelnemers werden 3 groepen samengesteld, die ieder onder leiding van een gids aan de rondleiding van 1,5 uur begonnen. Omdat in de groeve een constante temperatuur van 10 graden Celsius heerst en de hoge luchtvochtigheid, was iedereen voorzien van warme kleding. De felle gaslampen van de gidsen zorgden voor voldoende licht in dit eeuwenoude, stikdonkere en enorme gangenstelsel. Hier is door de paters Jezuïeten uit Maastricht tussen 1860 en 1960 een waar ondergronds museum gecreëerd met prachtige tekeningen in houtskool en kleur. Ook werden tal van grote reliëfs en indrukwekkende beelden uitgehakt in de mergelwanden met onder meer gevarieerde afbeeldingen van gevleugelde stieren, Egyptische koningen, Boeddha naast Christus en het Alhambra. Een geweldige prestatie temeer daar deze paters niet in de schilder- of beeldhouwkunst waren geschoold. De gidsen zorgden daarbij voor duidelijke toelichting en achtergrondinformatie bij deze bijzondere en creatieve resultaten die de Jezuïeten hier in hun vrije tijd tot stand hebben gebracht. Na het bezoek aan de groeve gingen we gezamenlijk naar het nabij gelegen Kanne, waar we in restaurant “Kanne en Kruiken” deze interessante middag afsloten met een gezellig samenzijn met koffie/thee en een heerlijk stuk vlaai. Al met al weer een zeer geslaagde vriendenmiddag 2019!

Door diverse vrienden werden heel veel mooie foto’s gemaakt. Jammer om alleen een kleine selectie te laten zien. De hele reportage vindt u HIER

27 september 2019: VRIJDAGMIDDAGWANDELING: LANGS LIMBURGSE WIJNGAARDEN

Voor de eerste keer  om 13.30 uur vertrokken we vanuit het marktplein bij de kerk van Ubachsberg. in plaats van bij het Fromberg domein: daar was geen parkeermogelijkheid. Er waren wat afmeldingen dus we waren maar met een iets kleinere groep. Jo vertelde over de kerk, de lokale wijnbouw en iets over het verleden. We wandelden tot het gehucht Colmont en gingen daar naar links. We kwamen uit op de lange weg naar Eckelrade en voor dat gehucht gingen we rechts af om precies bij de 3 hectaren wijnbouw van domein Fromberg uit te komen. Heel apart om zo dicht bij een wijngaard te komen kort voor de oogsttijd: mooie trossen druiven, vooral wit (en zoet). Uiteraard was het voor ons amateurs niet te zien welke rassen dat waren, maar dat had Jo had dat bij zijn grondige voorbereidingen uitgezocht.

Terug naar de grote weg en doorlopen tot het gehucht Fromberg: daar heeft iemand tijdens één van onze wandelingen in het verleden nog zijn schoenzool verloren. We kwamen daar bij de 9 hectaren wijnbouw van Ceres, genaamd naar de romeinse godin van de akkerbouw en moederliefde. De wijngaard is in 2009 samengevoegd met wijngoed St. Martinus uit Vijlen en is daarmee het grootste wijngoed van België en Nederland en heeft veel prijzen voor excellente kwaliteit verdiend. Later kwamen we langs een appelboomgaard waar de oogst in volle gang was en vervolgens weer op de terugweg naar Colmont en Ubachsberg. Het was prima wandelweer met mooie luchten boven een prachtig heuvelland. Het was ook klimmen en dalen, dus de benen werden op de proef gesteld. Moe maar voldaan dronken we koffie of iets anders bij het cafetaria, waar ze frikandellen aan het bakken waren. Een heerlijke gezonde middag. 

24 september 2019: MAANKWARTIER ZET HEERLEN IN HET LICHT

We werden heel plezierig ontvangen bij de IBA locatie in Heerlen (voorheen ANWB winkel). De middag begon keurig op tijd met een ‘uitverkochte zaal.’: 50 deelnemers. Huib Joosten heette iedereen welkom en gaf kort aan hoe deze middag tot stand gekomen was. Bijzonder dat de ontwerper van Maankwartier, Michel Huisman, het ontstaan ervan zelf ging toelichten.

Dat gebeurde op een heel bijzondere manier: een historische inleiding beginnend bij het oude Heerlen vanaf begin 20 e eeuw. Vervolgens de economische bloeiperiode. Daarin werden voor de stadsuitbreiding veel historische panden afgebroken of veranderd: toegelicht aan veel oude foto’s o.a. van zijn familie. Door deze afbraak van panden en stadsgedeelten verdween de historisch gegroeide samenhang in de stad: veel wat het hart van Heerlen was werd eruit  gehaald en een vormeloze bij elkaar geraapte nieuwbouw maakte er een ‘dode’ stad van: wel veel rijkdom maar weinig behoud van cultuur en samenleving. Toen in de jaren 70 met het verdwijnen van de monocultuur van de mijnen ook de rijkdom verdween, trad geleidelijk aan het verval van de stad op. Huisman gaf aan dat dit nieuw te bouwen ‘Maankwartier’ de mogelijkheid bood om een organisch geheel te vormen waaruit nieuwe impulsen voor de stad konden gegeven worden en bovendien de beide, door de spoorweg van elkaar gescheiden, stadsdelen zou verbinden. Niet zonder veel tegenwerking en scepsis kwam het ontstaan van Maankwartier van de grond.
Aansluitend schetste hij het bouwproces, met ondergronds veel parkeerruimte en daarboven verschillende bouwlagen, met een plein voor het nieuwe station en een hoger gelegen binnenplein met veel groen. Ook woningbouw en zakelijke ruimtes. Vormen, kleuren en materialen vertonen een grote diversiteit en zorgen voor veel afwisseling.
Na deze inleiding wandelden we langs veel verrassende paden en kregen van Michel Huisman duidelijke uitleg over veel verschillende facetten van dit Maankwartier, waarvan de laatste gedeelten zich nog in eerste aanleg bevonden.
De aanwezigen waren verrast door het geheel en leerden op een andere manier kijken naar de stad en zijn zo nodige samenhang. Bij de aanwezigen was veel waardering voor deze middag. Maankwartier is het nieuwe hart van Heerlen en bovendien een kunstwerk. 

14 september 2019: FEESTELIJKE SEIZOENSOPENING

De kop is eraf! Het seizoen 2019-2020 is van start gegaan. Eerst was daar de ontvangst met koffie en iets lekkers en vervolgens werd tijdens een gezellige middag met een, ondanks het stralende zomerweer, mooi aantal bezoekers het nieuwe Programma gepresenteerd, en dat zag er veelbelovend uit, met veel mooie en interessante activiteiten waarvan er een aantal werden toegelicht. Ruud Verhoeven liet ons genieten van zijn prachtige poëtische Limburgse chansons en Jos Solberg vertelde iets over zijn schilderijen die hij in de Andreaskerk exposeerde. Daarna bleek er veel bij te praten na de vakantieperiode en dat werd dan ook volop gedaan bij een hapje en een drankje. Het was een heel genoeglijk begin van een veelbelovend seizoen.

E-mailen
Bellen