voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2018 JANUARI - JUNI

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)

8 juni: WANDELING: 'NATUURROUTE MEERS'

Vanmiddag hebben we gewandeld rond Meers, een van de vijf dorpen van de gemeente Stein. Van oudsher is deze plek één van de meest dynamische stukken in de Maas. De rivier heeft hier een plotseling en sterk verval met een spectaculaire stroomversnelling als gevolg. Het resultaat is een landschap met spontaan groeiende grindruggen, spectaculaire erosiekolken en een schiereiland met ooibos.  Meers is nu een voorbeeldgebied voor de overige gebieden. Dieren en planten voelen zich in deze nieuwe wildernis steeds beter thuis.

Soorten met een zuidelijk tintje als de wilde marjolein en wilde tijm zijn weer terug. Langs de eroderende oevers broedt de oeverzwaluw en je kunt hier de ijsvogel over het water zien scheren. Meest opvallende succes is de terugkeer van de bever die hier prima weet te overleven. Ook trekvogels waarderen de natuur in de Maasvallei steeds beter. Op tweederde van de wandeling werd er een terrasje aangedaan.

Daarna gingen we nog langs bij de vijftien boomstammen langs de Maas die doen vermoeden dat hier een bos is afgebrand. De waarheid is echter anders. De bomen zijn 1400 tot 1700 jaar oud en maken deel uit van een nieuw monument, 'Woodhenge'. Bij de grindwinning zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ze zijn hier geplaatst als monument en herkenningspunt. In het midden van het monument is een platte Maaskei geplaatst met uitleg op de positionering van de bomen ten opzichte van de zonnecyclus.

Hoewel er regen en onweer voorspeld was, is er droog en met een voorzichtig zonnetje gewandeld. Het was een prachtige tocht! 

18 mei: BEZOEK AAN DE KUNRADER STEENGROEVE

Op deze zonnige vrijdagmiddag werden we met 25 deelnemers gastvrij ontvangen met koffie en Limburgse vlaai in de werkplaats van de Kunradersteengroeve bij Voerendaal. De eigenaar van de groeve Bas Vervuurt en zijn echtgenote vertelden in het kort hoe zij de vergunning voor het delven van deze 70 miljoen jaar oude natuursteen hadden verkregen. Samen met hun zoon en enkele parttimers runnen zij dit prachtige bedrijf en delven zij sinds 4 jaar als enige in ons land deze robuuste geel-beige steensoort die sedert de Romeinse tijd al gebruikt werd voor de bouw van huizen, boerderijen en kerken. Middels een korte filmpresentatie kregen we een algemene indruk en werden we geïnformeerd over de noodzakelijke veiligheidsinstructies. Voorzien van een stoere blauwe veiligheidshelm daalden we onder leiding van Bas Vervuurt af naar de groeve. Daar wordt de steen in grote en kleine brokken met graafmachines uit de kuilwanden geschraapt. Een deel van de steen wordt in de werkplaats met een enorme zaagmachine op maat gezaagd en daarna handmatig of machinaal verder verwerkt tot handzame deels gladde of ruwe bouwstenen.

De gemeente Voerendaal wil in de toekomst de Kunradersteengroeve betrekken bij de ontwikkeling van een uniek natuurgebied en landschapspark onder de naam Land van Kalk.

We hebben deze middag op boeiende wijze kennis gemaakt met een interessant en uniek Limburgs bedrijf gelegen op het hoogste plateau van Nederland. 

11 mei: WANDELING 'ROLLENROUTE SWENTIBOLD'

Met 13 wandelaars hadden we een mooie middag in het land van Swentibold. Jo begon met vertellen over de historie en bijzonderheden van Born en Graetheide. Na de start van de wandeling  kwamen we al snel langs kasteel Born. Uit het dorp gekomen staken we de autoweg over en kwamen eerst door mooie akkerlanden en daarna in een bos van 900 hectaren tussen Graetheide, Limbricht en Born. Onderweg veel mooie bloemen; extra mooi bij het zonnige weer: onder meer vlier en vogelmelk. Omdat de route vlak was, werd het niet al te vermoeiend en konden we goed doorlopen, op een aantal omgevallen bomen en bruggetjes na. Op de terugweg in Born passeerden we het kasteelpark met exotische dieren. Bij de kerk aangekomen kregen we daarover van Jo uitleg. Uiteindelijk heerlijk uitrusten op het terras van een eet café. We hebben genoten. 

04 - 09 mei: REIS NAAR TAIZÉ

Woensdagavond 9 mei zijn we thuisgekomen na een prachtige trip naar Taizé. In de zonovergoten Zuid-Bourgogne genoten we van elkaars gezelschap, de dagelijkse gebedsdiensten in Taizé, de verbindende en meditatieve samenzang, de prachtige omgeving, heerlijke wijn en erg lekker eten. We zagen hoopgevend veel jongeren in Taizé, wijnvelden, de markt in Cluny, een middeleeuws vestingstadje, een gezellige rommelmarkt, oude kerkhoven, een verrassend houtmuseumpje, witte koeien en prachtige natuur. We hebben gewandeld, gelachen, gehuild, gepicknickt, gegeven, genomen, recepten uitgewisseld en gebeden. We ervoeren emoties, warmte, vriendschap, gastvrijheid, wezenlijke ontmoeting, wijsheid, openheid, ruimte, spiritualiteit en dat leven meer is...

23 april: DE REFORMATIE EN DE EUREGIO

Met een klein, maar heel geïnteresseerd groepje waren we te gast in de pastorie van de Protestantse kerk in Vaals. We werden rond 10 uur hartelijk ontvangen met koffie en vlaai en getrakteerd op een boeiend historisch verhaal door Kees Hollemans, een ras-verteller, over de plaats die Vaals heeft vervuld in de geschiedenis van de Reformatie. De Protestante uit Aken werden steeds meer beperkingen opgelegd door de Duitse machthebbers en dat dreef hen voor hun godsdienstoefeningen de grens over naar de liberale Nederlanden en zo streken ze in Vaals neer. De architectonische sporen zijn nog altijd in Vaals terug te vinden en Kees Hollemans gidste ons hier, enthousiast verhalend, tijdens een zonovergoten wandeling, langs. De mooie Protestantse kerk was hiervan het sluitstuk. Vervolgens stond voor ons een lunch klaar met soep, broodjes en fruit. De omvang van de groep leende zich goed voor een geanimeerd tafelgesprek over de plaats van Protestantse kerk, en de kerk in het algemeen, in de huidige samenleving. Een onderwerp waarover je nooit raakt uitgesproken en dat ons veel stof tot nadenken mee naar huis gaf. Na de maaltijd was er nog ruimte voor het uitwisselen van vragen antwoorden over de Reformatie in de Euregio. Een boeiende en zonnige dag die, na nog een kopje koffie of thee, rond 15:00 werd afgesloten!

20 april: WANDELING 'FRUITLINTEN IN HET GELEENBEEKDAL'

Het eerst deel van de wandeling voerde ons via de Weltervijver naar Benzenrade. Ondertussen was de bloesem rond  de vijver en in de dorpskern al volop te bewonderen.

Vanuit Benzenrade gingen we in een behoorlijk klim helemaal naar Imstenrade, boven op het plateau. Onderweg prachtige bloeiende bomen en veel vergezichten: een zoekplaatje om bekende gebouwen of plaatsen te spotten. Aangekomen bij Imstenrade ging het richting de Keverberg weer naar beneden: mooie hoogstam bloesem, langs de achterkant van Putberg. Met recht de mooiste tijd van het jaar om daar te wandelen. De plotseling uitgebarsten zomerse warmte van deze lente zorgde er ook helaas voor dat een tweetal wandelaars moest afhaken. Ter plekke werd geregeld dat zij met de auto naar hun plaats van bestemming werden gebracht. Teruggekomen in Welten bij Café Teerling (bekend van het jaarlijkse toernooi: paaseieren ‘tietschen’) werden de warmte en het vochtverlies tegen gegaan met een frisse dronk. Een prachtige wandeling op een prachtige en erg warme lentedag. 

19 april: BEZOEK AAN DE ABDIJ VAN BERNE

We waren te gast in de Abdij van Berne in Heeswijk Dinther. Na aankomst bleek de Abt nog onderweg te zijn van Schiphol na een reis naar Amerika: vertraging. Toch was hij kort na aankomst al bij ons om te vertellen over de Norbertijnen, hun werk en hun spiritualiteit. Een enthousiast verteller met heel open antwoorden op onze vragen. Dat hij dat na de lange reis wilde doen werd enorm gewaardeerd.

Om 12.15 vierden we samen de eucharistie waarin veel werd gezongen.

We kregen een goed verzorgde lunch met heerlijke aspergesoep. Daarna een rondleiding door de abdij waarbij veel aspecten uit de rijke geschiedenis ter sprake kwamen. Ondanks deze lange geschiedenis staat de abdij stevig in het hedendaagse leven. Ze verzorgen een aantal parochies, zijn o.a. ook met jongeren bezig en zoeken naar hedendaagse vormen van kerk zijn en liturgie. Er zijn 19 inwonende Norbertijnen, een aantal hoog bejaard. Hun maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de gastvrijheid die zij een aantal statushouders bieden tot deze zelf een verblijfplaats hebben.

Na een bezichtiging van de mooie tuin en de uitgebreide boekhandel, met eigen uitgeverij, bezochten we het proeflokaal waarbij de niet-rijders genoten van een Witheer, Prior of Abt van Bernes kloosterbier. Een erg mooie dag en ook erg mooi weer. 

10 april: HET WANDTAPIJT VAN BAYEUX

Het wandtapijt van Bayeux laat bij wijze van spreken het verslag zien, van het ontstaan en het verloop van de slag bij Hastings in 1066, waar Willem de veroveraar de Angelsaksen versloeg.

De geschiedenis van die vroege eeuw komt in allerlei vormen tevoorschijn. Je ziet de strijd, de ridders en hun paarden vóór je. Ook vertellen de details je veel over de tijd waarin de strijd plaats vond. 

Het is een klein wonder dat dit tapijt, dat een aantal jaren na die strijd is vervaardigd, nu nog zo goed bewaard gebleven is, weliswaar na een aantal restauraties, maar toch met behoud van de originele kleuren. Onwaarschijnlijk veel vrouwenhanden hebben deze borduurkunst tot stand gebracht.

Voor een groot en geboeid publiek presenteerden Riny van Vlijmen en Jan Leemans in het parochiehuis van Nieuwenhagerheide een PowerPoint met muziek en interessante informatie over dit wandtapijt van Bayeux.

Zoals ook bij nun vorige presentaties, was hier een heel gedegen voorbereiding aan vooraf gegaan. Mede daardoor werd het geheel met veel vaart en enthousiasme gebracht, met mooie muziekfragmenten.

De tevredenheid van de toehoorders kwam in het applaus tot uiting. Zelf geven Riny en Jan aan heel graag voor ons aandachtige publiek te presenteren.. 

30 maart: WANDELING: RÈNGELAOTE OP DE BERG

Jo Wierts was verhinderd wegens familieomstandigheden en Gard Verstegen nam de begeleiding van de wandeling waar. Jo had voor iedereen een routebeschrijving met kaartje afgedrukt. Daarnaast was de wandeling, een ommetje rond Sweikhuizen, onderweg aangegeven: er kon dus niet veel mis gaan. Het werd een mooie wandeling: wie Sweikhuizen kent weet dat het wel flink berg op en berg af gaat. Na een kleine valse start hebben we de route goed kunnen volgen. Het weer was goed, de wind wat fris en de natuur begon te ontluiken: prachtige vergezichten. De jonge ‘Rengelaote’ pruimenbomen waren aan hun gedraaide stam goed te herkennen. Op 2/3 van de tocht dronken we koffie/thee in de Biezenhof. Daarna nog een flink stuk bergop door het Stammenderbos. Omdat iedereen de informatie zelf kon lezen was er van veel verbale leiding geen sprake en ervaren spoorzoekers liepen voorop. Het kon niet mis gaan: we kwamen dus, na een mooie middag, weer met dezelfde 13 wandelaars aan waarmee we vertrokken waren. 

23 maart: KOKEN IN DE TIJD VAN DE REFORMATIE

Met een groep van 9 keukenprinsessen en een keukenprins gingen we in Wijnandsrade aan de slag met middeleeuwse recepten om te ontdekken wat er zoal op tafel kon komen in de tijd van de reformatie. We maakten soep van spliterwten, die we toch nog verrassend goed op smaak kregen, heerlijke groentencompost, verrukkelijke kaastoert, koninklijke zoete vleespasteitjes, wafeltjes met room die op smaak was gemaakt met rozenwater en smakelijke clareit (gekruide wijn). Het was een heel geslaagde, gezellige en actieve middag waarin we middeleeuwse gerechten maakten die we, ook nu, zo op tafel zouden kunnen zetten.

13 maart: BIOGRAFISCHE FILM 'LUTHER'

Met maar liefst 22 belangstellenden pasten we maar net in de koffiekamer van de Andreasparochie om te kijken naar de film over het leven van Maarten Luther, de initiator, tegen wil en dank, van de kerkscheuring en grondlegger van de reformatie. Een prachtige film, die toonde dat ook 500 jaar geleden, wereldlijke macht, het instituut kerk, religie en persoonlijk geloof niet vanzelfsprekend verschillende zaken waren. Het was een mooie avond met complimenten uit het publiek voor de filmkeuze.  

8 maart: VRIJWILLIGERSWERK, MOTIVATIE EN VALKUILEN

Nederland is een echt vrijwilligersland. Zo’n 7½ miljoen mensen doen vrijwilligerswerk. In de loop van de jaren is dat aantal iets afgenomen en de verwachting is dat dat verder terug zal gaan lopen. Ondanks de pogingen van de overheid om door het promoten van de participatiesamenleving dat aantal omhoog te krijgen. Hub Vossen haalde getallen aan uit onderzoeken van Prof. Lucas Meijs die aan de Erasmusuniversiteit onderzoek doet naar vrijwilligerswerk. Enerzijds is er de vergrijzing en het afnemen van betrokkenheid bij kerken die daar debet aan is, anderzijds het feit dat jongeren best vrijwilligerswerk willen doen, maar dan moet het een project met een begin en een eind zijn en praktisch en actueel. Dat vraagt bij zittende besturen en organisaties om verandering.

Een boeiende avond! 

1 maart: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: 'I, DANIEL BLAKE'

Deze donderdagmiddag beleefden we de zesde en laatste lunch & filmmiddag van dit seizoen met alweer een recordaantal tafelgenoten. Deze laatste keer was ook Tim Weijers in ons midden, wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Kerkrade. Hij bracht ons het goede nieuws dat we volgend seizoen op een subsidie van de gemeente Kerkrade mogen rekenen die het ons mogelijk maakt door te gaan met deze, wel heel succesvol gebleken middagen en we zullen de draad in oktober dan ook weer oppakken. Na een gezellige en smakelijke lunch, waarbij opviel dat de bloemkoolsoep wel heel gretig aftrek vond, mede door het extreem koude weer waarschijnlijk, hoewel de lekkere smaak ook wel een factor geweest zal zijn. 

De film 'I, Daniel Blake', die zich afspeelt in Newcastle, en een aanklacht is tegen de bureaucratie, was schokkend herkenbaar. Iedereen was het er na afloop, tijdens het nagesprek bij een kopje koffie, over eens dat deze film verplichte kost zou moeten zijn voor iedereen 'aan de andere kant van het loket', welk loket dan ook. De film maakte pijnlijk duidelijk, waar onze behoefte om controle te hebben over alles, onze samenleving heeft gebracht. Opnieuw een heel goed gekozen film. Waar Orma afgelopen 6 maanden overspoeld werd met complimenten voor de lunch, verdient Nelleke complimenten voor haar geweldige neus voor mooie films. En aangezien het vandaag Nationale Complimentendag is: bij deze! Tenslotte past het ook om de Parochie Johannes de Doper te danken voor de gastvrijheid en het vertrouwen, dat we ontvingen het afgelopen half jaar. Fijn om te weten dat ook zij deze samenwerking volgend seizoen graag voortzetten!

23 februari:  WINTERWANDELING ITTEREN

Op deze koude vrijdagmiddag lieten een 14-tal wandelaars de gids toch niet in de steek! Oorspronkelijk was deze “korte en vlakke”- wandeling geprogrammeerd voor rollatorgebruikers, doch van hen had kennelijk niemand deze felle kou kunnen trotseren.

Na een toelichting waarom Itteren gekozen was voor deze wandeling volgde een beknopt geschiedkundig overzicht met als onderwerpen:

archeologie - de middeleeuwen - het beleg van 1632 - onder Frans bewind - grenskruis Itteren - Heilige-Martinuskerk - na de Belgische opstand - gemeentewapen - Itteren nu

De wandelroute liep eerst door het “nieuwere gedeelte van de bebouwing”, vervolgens langs de contouren van het Grensmaas project, daarna doorkruisten we het oudere gedeelte van dit fraaie dorp om bij de Maas uit te komen. Via de Pasestraat werd de Mariakapel bereikt met zicht op de Maas! Het pad  - aan de achterzijde en/of voorzijde van de woningen - werd stroomafwaarts gevolgd, waarbij een authentieke grenspaal uit 1843 werd toegelicht, de stenen trap (vroegere plek van het veer), het uitzicht en de verbeteringen van de stroomrichting van de Maas.

Via het Vrijthof werd de kerk bereikt; het kerkhof was in tijde van overstroming het hoogste punt in Itteren. Het werd door dieren dan ook weleens gebruikt als vluchtoord!

De warme koffie in de Brigidahoeve was de welkome afsluiter van deze “aparte“ en koude  winterwandeling.

Tip: deze wandeling heeft elk jaargetijde een ander ‘gezicht’. 

22 februari: DE JOODSE CONTEXT VAN HET 'ONZE VADER'

In de inmiddels vertrouwde parochiezaal van de Johannes de Doper-kerk in Eygelshoven gaf pastoor Marc Heemels een lezing over het Onze Vader, het centrale gebed van de christenen dat in zijn oorsprong een gebed is dat past in de joodse traditie. Marc Heemels begon met verhelderen hoe nauw vertalingen luisteren en meteen hoe ondoenlijk het is om de gevoelswaarde van teksten in een andere dan de oorspronkelijke taal en tijd weer te geven. Vervolgens liet hij het geboeide gehoor zien hoe rabbi Jezus in het Onze Vader verwijst naar het joodse volk dat door Mozes, geleid door JHWH - de eeuwige, door de woestijn leidde naar het beloofde land. Verrassend was dat de lezing ons de complexiteit liet ervaren, maar ook de eenvoud, van de teksten die we zo goed kennen maar niet eerder op deze wijze met elkaar hadden verbonden. We konden ons rond half 10 dan ook maar met moeite losmaken van Moses, rabbi Jesus, de berg en de woestijn. We hadden nog wel een uurtje door willen gaan. Een boeiende en leerzame avond dus, die zeker een vervolg verdient!

7 februari: DE BIJBEL EN WIJ

Dit was wel een heel bijzondere middag. Harrie Brouwers is een begenadigd verteller met originele invalshoeken. En vertellen, daar gaat het om: de Bijbel bestaat uit verhalen. Ook Jezus heeft nooit een geloof of een dogma of een theorie verkondigd, Hij heeft alleen verhalen verteld. Steeds in parabels, niet te verwarren met allegorieën. We moeten die verhalen niet analytisch te lijf gaan, als natuurkundigen of taalwetenschappers.

Daarnaast hebben we het nodige gehoord over bloedwraak en jaloezie, over vijf dwaze meisjes, over het offer van Abraham en de ark van Noah. Ook Darwin kwam ter sprake, naast de gnostici. En dat alles gepaard met de nodige humor!

Pastor Brouwers is bereid nog een keer terug te komen bij ons, iets om alvast reikhalzend naar uit te zien. 

1 februari: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: 'LION'

De gastvrijheid van Parochie Sint Johannes de Doper in Eygelshoven, een lunch met uiensoep en kaastaart, een prachtige, onthutsende en ontroerende film en maar liefst 46 deelnemers. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie De drie ringen-middag en dat werd het dan ook. Aan tafel was het gezellig druk en men wisselde recepten uit. Tranen werden weggeslikt of weggepinkt bij deze film die iedereen had geraakt. Er was naderhand dan ook veel om over te praten bij een kop koffie. Men deelde gedachten, vragen en emoties. Tenslotte maakten hier en daar nog wat helpende handen het opruimen licht en ging ieder zijns weegs. Tot over 4 weken voor de laatste middag uit deze serie.

23 januari: BEZOEK AAN DE HINDOEÏSTISCHE MURUGANTEMPEL IN HEERLEN

Tijdens een voorbereidende avond informeerde Gard Verstegen ons over de kenmerkende begrippen en verschillende stromingen binnen het Hindoeïsme waarbij ook de tempelindeling en de uitbundige tempelbeelden en feestdagen aan bod kwamen.

Zodoende waren wij enigszins voorbereid toen wij vervolgens 2 weken later op 23 januari met een 20 tal deelnemers de Murugantempel in Heerlen bezochten. We werden om 18.00 uur vriendelijk ontvangen door onze contactpersoon de heer Kumar Sivakumaran en moesten onze schoenen uittrekken alvorens de tempel te betreden. Daar werden we, aan de hand van een uitgereikte plattegrond, door een Hindoeïstische priester rondgeleid langs de verschillende kleurrijke altaren met een toelichting over de daar aanbeden goden. In deze tempel wordt de Saiva stroming beoefend waarbij de god Shiva de hoofdgod is.

Na een korte pauze begon de officiële tempeldienst die geleid werd door een hoofdpriester. Inmiddels waren er meerdere gelovigen binnen gekomen en samen volgden wij de priester die bij elk van de diverse altaren en afbeeldingen bepaalde reinigings- en offerterituelen uitvoerde. Daarbij werden ook de gevraagde intenties voorgelezen en werden vruchten en bloemen geofferd.

Al met al voor ons westerlingen een indrukwekkende ceremonie.

Na afloop van de dienst, inmiddels was het 20.30 uur, werden we gastvrij uitgenodigd om gezamenlijk met de overige aanwezigen de maaltijd te nuttigen die bestond uit rijst met diverse heerlijke vegetarische gerechten.

We bedankten Kumar voor deze indrukwekkende avond en zullen graag gebruik maken van zijn aanbod om in de toekomst zeker weer een bezoek te brengen aan de tempel. 

13 januari: De drie ringen LEZING gehouden door Anya Niewierra

De drie ringen lezing van het jaar 2018 is gehouden in een prachtige zaal vol vrolijke, mooie, kleurige schilderijen van Museum Valkenburg. De 80 aanwezigen hebben genoten van de lezing van Anya Niewierra met als titel: Wat drijft mensen om toerist te zijn?

Anya Niewierra – directeur van de VVV-Zuid Limburg – nam ons mee op een reis door haar eigen leven. Anya is niet met reizen opgegroeid, maar wilde na de middelbare school weg uit het, voor haar, grauwe Kerkrade. 

Een aantal jaren van alles willen zien volgde. Tot tijdens een reis naar Sri Lanka, een theeplukster die ze aan het fotograferen was, haar aankeek. Ze voelde zich ineens heel ongemakkelijk, geen voyageur maar een voyeur! Waarom reis ik? De vraag waarom mensen reizen deed zich voor. 

Anya liet ons zien dat reizen, ooit begonnen als pelgrimeren, voor velen de nieuwe religie is geworden. De Eiffeltoren en piramides zijn de nieuwe kerken geworden, de oude rituelen hebben plaats gemaakt voor nieuwe, zoals foto’s bij de Toren van Pisa met hand tegen de toren, hosti’s zijn ingeruild voor hamburgers en pizza’s, en gebiecht wordt er via Facebook en Instagram. Na 150 landen te hebben bezocht op 4 continenten, zoekend naar haar Hinterwelt, kwam Anya tot het inzicht, dat die thuis te vinden was, waar ze haar tijd nu het liefst vult met schilderen en schrijven. Thuis kwam ze thuis bij zichzelf.

Na een inspirerend verhaal konden we elkaar onder het genot van een drankje en een hapje een heel goed, gezond en inspirerend nieuw jaar wensen. 

11 januari: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: 'THE LIGHT BETWEEN OCEANS'

Met het record aantal deelnemers van maar liefst 40 gasten deelden we een lekkere en genoeglijke maaltijd en keken we vervolgens naar een hartverscheurende film die ging over invoelbare, menselijke, maar niet altijd heel wijze keuzes met grote gevolgen en over rancune en vergeving. Veel stof tot napraten, waar we dan ook, bij een kopje koffie de tijd voor hebben genomen.

9 januari: LEZING HINDOEÏSME

Voor een 22 - koppig en geboeid publiek lichtte Gard Verstegen aan de hand van een PowerPoint presentatie het hindoeïsme toe.

Het eerste deel begon met een inleiding over het ontstaan van religie in het algemeen.

Daarna hoe rond 1200  voor onze jaartelling in India Indo-Europese bevolkingsgroepen binnen trokken die een kosmische oorzaak zagen in al wat leeft en hun streven om na reïncarnaties steeds dichter bij de kosmische wereldziel te komen. Dit alles berust op teksten die in de Veda geschriften, Upanishads en andersoortige bronnen door de eeuwen heen staan opgetekend.

Daarnaast werd vermenging met invloeden uit de Indusbeschaving aangegeven als ascese, yoga en later vormen waarin steeds meer godsbeelden als personen worden vereerd. De belangrijkste daarvan werden besproken met de daarmee samenhangende richtingen van hindoeïsme die tot vandaag aanwezig zijn. Daarbij komt nog dat in deze richtingen weer vormen ontstaan zijn die zich vooral op devotie richten, ook in de tempel waar we heen gaan. Uiteindelijk probeert de hindoe moksha (bevrijding uit dit aardse bestaan) te bereiken, vaak na meerdere reïncarnaties.

Na de pauze kwam de Tamilbevolking van Zuid India en Sri Lanka aan bod, waar de meeste mensen die deze tempel bezoeken vandaan komen. Toelichting werd gegeven over hun belangrijkste godsvormen, de gang van zaken in de tempel, het aanbieden van offergaven en de bijbehorende maaltijd na de dienst. Tot slot werden de 20 aanwezigen geïnformeerd over een aantal praktische aandachtspunten zoals de bereikbaarheid van de tempel, parkeergelegenheid, en andere gebruiken en rituelen (schoenen uit, reinheidsgebod) tijdens het bezoek aan de hindoetempel.

Deze omvangrijke en complexe informatie, die door Gard Verstegen op begrijpelijke wijze werd gepresenteerd, vormt een goede basis en voorbereiding op het bezoek aan de tempel op 23 januari a.s.

De aanwezigen krijgen de PowerPoint presentatie per mail toegezonden. 

OVERIGE TERUGBLIKKEN

E-mailen
Bellen