centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

VEERTIGDAGENTIJD - QUARANTAINE

 28 maart 2020

THE SURVIVAL OF THE KINDEST

Als een mens een keer griep doormaken kan dat een schok zijn voor het immuunsysteem. Sommige schokken zijn misschien te groot, maar de meeste maken ons sterk en creëren een gezonde afweer. Nu lijkt het of de wereld de griep heeft. De wereld hoest, heeft een pauze nodig en werkt aan zijn eigen immuunsysteem.

Juist nu het klimaat dringend aandacht vraagt, moeten we massaal thuisblijven. De luchtkwaliteit krijgt hier en daar een adempauze en knapt op. We kunnen nadenken over of we vaker thuis kunnen werken en de natuur een beetje sparen.

ALLES IS MET ALLES VERBONDEN

We denken soms zo in landsgrenzen, geloofsgrenzen, hokjes en soorten, goed en kwaad, maar deze griepgolf doet daar niet aan mee. In de natuur bestaan deze grenzen namelijk niet. Alles is met alles verbonden. We zijn één grote familie. We kunnen allemaal geraakt worden en we hebben saamhorigheid en solidariteit nodig als onze weerstand beproefd wordt.

We zijn zo’n enorme consumptieve wereld geworden, maar deze griepgolf vraagt ons om even te stoppen, de boodschappentas thuis laten, zelf thuis blijven, even niet van hot naar her reizen. Even ZIJN in plaats van doen. De voorraden die we hebben aanspreken en al het rennen en vliegen en consumeren even laten kalmeren. We leven in een 24 uurs maatschappij, nu is het een aantal weken of maanden tijd om tot stilstand te komen. We hebben weer lege dagen op de kalender, we kunnen thuis zijn met onszelf. We voelen weer hoe het is om dagen gewoon samen een gezin te zijn. Met elkaar de tijd beleven.

HET WONDER ONTDEKKEN

Veel van onze relaties spelen zich deels of geheel af in een digitale dimensie. Nu we elkaar niet mogen aanraken en niet mogen knuffelen kunnen we weer ontdekken hoe waardevol werkelijk fysiek contact is. Nabijheid en aanraking zijn van levensbelang. Soms ontdek je het wonder van iets pas wanneer je het even kwijt bent.

Darwin zei: niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is een moment om onze mee-verander-spieren weer eens flink te trainen. Ook kunnen we ontdekken dat onze acties invloed hebben op de mensen om ons heen. We zijn van elkaar afhankelijk. Het virus vraagt zorg voor elkaar en onszelf even iets ontzeggen om voor de zwakkeren zorg te dragen. The Survival of the Kindest!

Dus laten we geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de uitdagingen die op ons afkomen aangaan, met zoveel mogelijk medemenselijkheid en zorgzaamheid.

 

© Psycholoog F. Morelli, Italië 

twee muziekjes, gewoon om blij van te worden!


De vijfde zoals je die nooit eerder zag


You've got a friend in me


WE GAAN OP BERENJACHT

Misschien is het u ook al opgevallen: op steeds meer plekken zetten mensen knuffelberen achter hun raam. Dat is geen toeval. De beren zijn neergezet zodat kinderen op berenjacht kunnen. Het initiatief is bedacht zodat kinderen wat afleiding hebben tijdens de coronacrisis.

"Het idee is dat mensen beren voor het raam zetten, zodat er voor kinderen in deze moeilijke tijd een leuk buitenspel ontstaat: ze kunnen op Berenjacht", staat op de facebookpagina Berenjacht in Nederland. Tijdens een wandeling door de buurt kunnen kinderen dan op zoek gaan naar de knuffelberen.

Ook in Zuidlimburg zijn kinderen op jacht naar beren, dus zet een beer voor je raam!

Het is al een oud idee dat ooit is ontstaan in Australië en geïnspireerd op het prachtige kinderboek “We gaan op Berenjacht” van Michael Rosen & Helen Oxenbury.

Er is geen kinderboek dat passender is voor deze periode overigens. Er is een steeds terugkerende frase: "We kunnen er niet overheen ..... we kunnen er niet onderdoor …..  we moeten er dwars doorheen".

Dat geldt deze dagen voor ons allemaal. We kunnen er niet overheen, we kunnen er niet onderdoor maar we zullen er dwars doorheen moeten. Laten we elkaar daar in steunen. 

TERUG NAAR VEERTIGDAGEN - QUARANTAINEPAGINA