voor zingeving,  spiritualiteit en ontmoeting, omdat leven meer is …

QUO VADIS, AIDA

FILM OVER DE VAL VAN SREBRENICA

We hoeven er René niet aan te herinneren dat het komende zomer alweer 29 jaar geleden is dat de enclave Srebrenica viel, waarbij koelbloedig 6000 moslims werden vermoord. Wat de gebeurtenis voor Nederland extra schrijnend maakte is dat dit allemaal gebeurde onder toeziend oog van Dutchbat: Nederlandse militaire blauwhelmen onder de vlag van de Verenigde Vaties. En René was erbij…

Er is veel over gezegd en geschreven en het heeft diep wonden nagelaten bij alle betrokkenen. Wonden die waarschijnlijk nooit echt zullen helen.
In 2021 is er ook een film over gemaakt: Quo Vadis, Aida (Aida, waar ga je heen?)

Een prachtige, meeslepende, aangrijpende en hartverscheurende film over een hartverscheurend gebeuren uit onze recente geschiedenis, zonder dat het bloedbad zelf wordt getoond.
Alle geweld in de wereld dat tot ons komt via alle media van vandaag laat zich nauwelijks bevatten. Het verhaal van Aida (een lerares engels die als vertaalster werkt voor Dutchbat) en haar familie brengt het dichtbij, geeft gezichten aan de oorlog.
Gezichten van mannen en vrouwen, burgers en soldaten, van moslims en christenen, van mensen die klem komen te zitten in een conflict dat ze niet hebben gezocht.

We gaan deze film kijken samen met René. Hij is een oorlogsveteraan en was 19 toen hij als jonge militair voor de eerste keer als blauwhelm werd uitgezonden naar Srebrenica voor deelname aan een vredesmacht. 

Hij heeft het allemaal van dichtbij gezien. Wij zijn hem heel dankbaar dat hij bereid is om naar ons toe te komen en na afloop van de film onze vragen te beantwoorden. Vragen zoals: Wist hij überhaupt wat zich op dat moment afspeelde? Wat denkt hij over de berichtgeving in de media? Hoe heeft hij dit verwerkt?
De film vertelt een verhaal waarvan we de trieste afloop op voorhand kennen, maar samen met René wordt het ongetwijfeld een heel bijzondere middag.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Dinsdagmiddag 23 januari 2024

PLAATS

Parochiezaal H.H. Kerk, Hoogstraat 137a Landgraaf (Nieuwenhagerheide)

TIJD

14:00 - ca 16:30 uur

GAST

René 

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf / Leo Arets

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusief een aangekleed kopje koffie

AANMELDING

U kunt zich nog aanmelden!

U kunt zich voor deze introductie aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen

E-mailen
Bellen