voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

PELGRIMEREN IN DE EUREGIO

Ter gelegenheid van de (uitgestelde) zevenjaarlijkse Heiligdomsvaarten dit jaar in Aken (9 tot 19 juni) en Kornelimünster (10-18 juni + 12-19 sept.), komt de heer Olaf op den Kamp ons vertellen over de bedevaartplaatsen in onze Euregio. Hij illustreert zijn verhaal met mooie beelden.

In vroeger dagen was het reizen voor veel mensen vanwege geld- en tijdgebrek niet mogelijk. De enige reizen die toen ondernomen werden waren bedevaarten. In de Eifel liggen diverse bedevaartsplaatsen, die tijdens deze lezing aan bod komen.
Een van de grootste en bekendste bedevaartsoorden is Aken. Hier worden tijdens de 7-jaarlijkse Heiligtumsfahrt de diverse relikwieën, zoals een jurk van Maria, het hoofddoek van Johannes de Doper en een lendendoek van Jezus bewaard. Pelgrims van heinde en verre bezochten in de Middeleeuwen deze stad. Daarvoor waren ze soms wekenlang onderweg. Vaste routes leidden langs diverse andere heilige plaatsen zodat de Heiligdomsvaarten vaak op elkaar werden afgestemd.
In het nabijgelegen Kornelimünster worden eveneens belangrijke relikwieën bewaard. Verderop in de Eifel ligt het bedevaartsplaatsje Heimbach. De Piëta die in de bedevaartkerk wordt bewaard, is afkomstig uit Abtei Mariawald, welke eenzaam in de uitgestrekte bossen van Nationaal Park Eifel ligt.
We maken tevens een uitstapje naar Echternach, waar jaarlijks op de dinsdag na Pinksteren de Springprocessie wordt gevierd. Echternach is een prachtig plaatsje aan de rand van de Luxemburger Schweiz.


Tijdens de lezing wordt ook ingegaan op het economische belang van de bedevaarten. Zo zou de Keulse Dom nooit gebouwd zijn zonder de inkomsten die de pelgrims achterlieten.
Mogelijk bekijken we ook nog andere bedevaartsoorden in de regio, waaronder Trier, Houthem-St. Gerlach en Maastricht.

Olaf op den Kamp (1974) is bevlogen en boeiend verteller. Hij is opgeleid als sociaal-geograaf met een bijzondere interesse voor historische geografie. In het dagelijks leven werkt hij als hoofdredacteur van het Natuurhistorisch Maandblad, een uitgave van het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Daarnaast is hij voorzitter van IVN Kerkrade en heeft hij vele publicaties op zijn naam staan.

NB:  Op 28 maart 2023 laat de heer Op den Kamp ons, ondersteund met prachtige beelden, de ENGELSE LANDSCHAPSTUINEN beleven. Ook zeer de moeite waard!

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

23 mei 2023

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOCATIE

Pelgrimskerk, Horizonstraat 73, Brunssum

LEZING

Olaf Op den Kamp

CONTACTPERSOON

Odile Smeets

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusief aangekleed kopje koffie of thee

AANMELDEN

Liefst vóór 18 mei 2023

 U kunt zich voor deze lezing aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.
E-mailen
Bellen