voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

Moslims over de hele beleven de maand Ramadan. Dat is een maand van, onder meer, vasten, iedere dag van zonsopgang tot na zonsondergang. Ramadan wordt afgesloten door Eid al Fitr (Suikerfeest). Maar wat houdt dit feest in? En vanwaar Ramadan?

De maand Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. In deze maand vasten moslims. Dit houdt in dat ze van voor zonsopgang tot na zonsondergang niet eten, niet drinken, niet roken en zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Ook kwaadspreken en vloeken is niet toegestaan. Voor lichamelijk zwakke mensen, zieke mensen en mensen waarvoor het vasten niet goed zou kunnen zijn wordt een uitzondering gemaakt, maar als het even kan moeten ze het wel later inhalen. Zowel ’s ochtends vroeg als ’s avonds tot diep in de nacht wordt uitgebreid gegeten en gedronken. Ook is het de bedoeling dat in die 30 dagen durende deze maand alle 30 delen van de Koran gelezen worden.

Eid al Fitr (Suikerfeest) betekent letterlijk ‘feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten).’ Eid al Fitr duurt drie dagen en wordt in veel landen verschillend gevierd. Men gaat die dag bij familie op bezoek, eet lekkernijen en zoetigheden en kleedt zich feestelijk. De vrouwen hebben vaak henna op hun handen, en veel mensen hebben nieuwe kleren aan. Er worden cadeautjes aan elkaar gegeven en er zijn cadeautjes voor de armen.

Vlak na de Ramadanperiode zal Elia Hasan Khadem vanavond met ons delen welke rol Ramadan en Eid Al Fitr spelen in zijn geloofsleven.

Samen met Annemie Ekelhoff laat hij ons ook proeven van Eid al Fitr (Suikerfeest).

In dit verband is het ook interessant om de film LE JEUNE AHMED te komen zien die we op 16 maart vertonen en de lezing KENNIS MAKEN MET DE KORAN bij te wonen, die pastoor Marc Heemels aan de vooravond van Ramadan op 21 maart komt geven. 

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM:

Dinsdagavond 25 april 2023

TIJD:

19:30 – 21:30 uur

LOCATIE:

Parochiezaal HH Kerk, Hoogstraat 137a Nieuwenhagen

INLEIDER:

Elia Hasan Khadem & Annemie Ekelhoff

CONTACTPERSOON:

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE:

€10,00 inclusief de smaak van het Suikerfeest

AANMELDING:

Liefst vóór 18  april 2023

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.


E-mailen
Bellen