voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

SAMEN KOKEN IN DE PASSIETIJD

WORKSHOP

De Veertigdagentijd is de periode van Aswoensdag tot Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Christenen staan dan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van de naasten, dichtbij en ver weg.

Vasten als voorbereiding op Pasen werd vroeg in de tweede eeuw gangbaar. Aanvankelijk vastten christenen de drie dagen vóór Pasen, later werd dat uitgebreid naar de hele Goede Week. Pas op het einde van de derde eeuw kwamen de veertig dagen voor Pasen in zwang als een doorlopende tijd van vasten en boete.

Vroeger stond er bij veel gezinnen gedurende de hele vastentijd geen vlees op tafel. Vis of ei, kaas en groenten, dat waren de hoofdbestanddelen van de maaltijden. Tussen Aswoensdag en Pasen zitten 46 dagen. Toch wordt er gesproken over 40 dagen vasten.

Hoewel het oorspronkelijk vooral om eten draaide gedurende de veertig dagen durende vastenperiode, kiezen veel deelnemers er tegenwoordig ook voor om bijvoorbeeld te stoppen of minderen met sociale media.

Op Witte Donderdag gaan we tijdens de workshop een driegangenmenu koken dat past in de vastentijd en gaan daarna samen aan tafel. 
Op Witte Donderdag herdenken christenen het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn leerlingen. De naam van deze dag hangt samen met een kerkelijk gebruik om op deze dag alle kruisbeelden en andere beelden in de kerk met witte kleden te bedekken.

U kunt ook deelnemen aan de maaltijd als niet-kokende tafelgast. Hoeveel gasten we kunnen ontvangen hangt af van het aantal workshopdeelnemers en dat is nog niet te overzien. Uiterlijk eind maart zullen we bekijken hoeveel gasten we kunnen uitnodigen en u daar bericht van geven. De volgorde van aanmelding zal bepalend zijn voor deelname

LATEN WE ER EEN BIJZONDERE MIDDAG VAN MAKEN!

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Donderdagmiddag 6 april 2023

TIJD

15:00 - 19:00 uur

LOCATIE

Sint Jansheem, naast de Johannes de Doperkerk aan de Sint Janstraat in Eygelshoven.

WORKSHOP DOOR

Orma de Graaf

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 15,00 inclusief maaltijd

AANMELDEN

Liefst vóór 25 maart 2023

U kunt zich voor deze workshop en gezamenlijke maaltijd aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Als u deelneemt aan de Workshop kunt u bij Tafelgast '0' personen invullen en als u wilt deelnemen als Tafelgast kunt u bij Workshop '0' deelnemers invullen

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.
E-mailen
Bellen