voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

BONNEFANTENMUSEUM

VERRASSEND ONDERSCHEIDEND IN OUDE, MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNST

 

Op 2 maart brengen wij een bezoek aan het Bonnefantenmuseum te Maastricht waar we door een deskundige gids zullen worden rondgeleid.

Het aan de Avenue Ceramique gelegen gebouw met in rode baksteen afgewerkte gevels (trachite rosso), is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, geïnspireerd hierbij door de trappenpartij van Montagne de Bueren in Luik.
Bij binnenkomst valt onmiddellijk de middenvleugel op met de centrale trap, extra geaccentueerd door de hoge wanden in baksteen, die de as vormt van het gebouw en dit als het ware doorsnijdt als een lichtstraat (van boven invallend natuurlijk licht) van oost naar west en eindigend op de vloer van de raketvormige hoge toren aan de Maas. Eén van de belangrijkste blikvangers aan de skyline van Maastricht.

 

Voor een duidelijk beeld zijn de plattegrond en maquette van het gebouw zeer verhelderend. Het vormt de hoofdletter E. 

Voor het gebouw bevindt zich nog de voormalige Wiebingahal als voorbeeld van industrieel monument, waar thans de Stichting Restauratie Atelier Limburg gehuisvest is, dat overigens niet open is voor het publiek. De techniek van het restaureren van o.a. schilderijen en beelden wordt wel besproken en uitgelegd tijdens de rondleiding.

De kunstobjecten zijn te verdelen in de wisselende- en permanente vaste collectie.
Deze laatste omvat:

• Middeleeuwse sculpturen 13e - 16e eeuw
• Vroeg Italiaanse schilderijen 14e - 16e eeuw
• Schatkamer Collectie Neutelings
• Laat Middeleeuwse Schilderkunst 16e eeuw
• Schilderkunst uit de 17e eeuw


Bijzonder aandacht zullen krijgen de, al dan niet gepolychromeerde, beelden van de Meester van Elsloo en van Jan van  Steffensweert (1460-1530) die een groot deel van zijn leven in Maastricht werkzaam was en, als bijna enig kunstenaar uit die tijd, zijn beelden heeft gesigneerd.

Dit gaat zonder twijfel een zeer boeiende middag worden!

Wij vragen uw medewerking voor het volgende: Als De drie ringen willen we al onze activiteiten graag voor iedereen toegankelijk te houden. Dus we proberen de kosten, daar waar mogelijk, te beperken en u kunt u ons daarbij helpen! 

Als u beschikt over een Museumkaart of een VIP-kaart van de Bankgiro- of Vriendenloterij zouden we het fijn vinden als u die meebrengt. Zo kunnen we de entreekosten beperken en deze middag, mét gids en koffie na, tóch voor de gebruikelijke deelnemersvergoeding aanbieden. U kunt dit op het aanmeldingsformulier aangeven.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Donderdagmiddag 2 maart 2023

TIJD

14:00 - 16:00 uur

LOCATIE

Bonnefanten Museum, Avenue Ceramique 250, Maastricht

GIDS

Medewerker van het Bonnefanten Museum

CONTACTPERSOON

Huib Joosten

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief kop koffie of thee achteraf.

AANMELDING

Liefst vóór 22 februari 2023

U kunt zich voor deze lezing aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.


E-mailen
Bellen