voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

VOLKSGENEESKUNST

DE BAKERMAT VAN DE HUIDIGE GENEESKUNDE

Volksgeneeskunde is, eenvoudig uitgedrukt, een verzameling van remedies uit vroeger tijden bij het behandelen van eenvoudige klachten. De natuur nodigt ons uit om gebruik te maken van de genezende kracht van planten, van mineralen en van andere middelen van natuurlijke oorsprong.

Zoals de dieren in de vrije natuur zichzelf weten te genezen, zo heeft ook de mens eeuwenlang voor zichzelf gezorgd.

Bij moderne volksgeneeskunde gaat het om remedies die door de eeuwen heen hun doeltreffendheid hebben bewezen en die aangepast zijn aan de behoeften van de moderne mens. Volksgeneeskunde wordt ook wel natuurgeneeskundige zelfhulp genoemd.

Toen de moderne geneeskunde zich snel ontwikkelde, verdwenen natuurgeneeskunde en volksgeneeskunde in rap tempo uit beeld. Maar het is nooit weg geweest; mensen, ook in West-Europa, die in afgelegen gebieden wonen, zijn nog altijd veelal op zelfhulp aangewezen en hebben vaak veel kennis van natuurlijke remedies.

In ons land werd in de jaren 70-80 van de vorige eeuw de volksgeneeskunde weer op de kaart gezet door kruidenvrouw Klazien uit Zalk: zij had een enorme kennis van kruiden en van huismiddeltjes, ze gebruikte eindeloos veel spreuken over de natuur en werd een bekend tv-persoonlijkheid. Ze schreef een aantal boekjes met praktische tips.

In deze lezing kijkt Joke van der Steen met ons naar de geschiedenis van de volksgeneeskunde maar ook naar mogelijkheden om eenvoudige kwaaltjes zelf te bestrijden. Zonder overigens de reguliere geneeskunde te willen tegen werken! Bij ziekte moet je echt naar een arts. Maar soms kun je met eenvoudige middelen erger voorkomen. 

Joke van de Steen is herboriste en heeft ons eerder verteld over het gebruik van natuurlijke geuren door de eeuwen heen en leidde ons rond door de kruidentuin Oud Valkenburg in Schin op Geul. 

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Donderdagmiddag 3 november 2022

TIJD

14:00 - 16:00 uur

LOCATIE

Parochiezaal HH Kerk, Hoogstraat 137a Nieuwenhagen

INLEIDING

Joke van de Steen

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een aangekleed kopje koffie of thee

AANMELDING

liefst vóór 27 oktober

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.  

E-mailen
Bellen