voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

VRIENDENMIDDAG - CLEMENSDOMEIN

Elk jaar bieden we de Vrienden/Donateurs van De drie ringen een gratis activiteit aan als dank voor hun donatie. Wilt u ook Vriend/Donateur worden of wilt u daar meer over weten dan vindt u HIER alle informatie.

In 2022 zijn de Vrienden op zaterdagmiddag 8 oktober welkom voor een rondleiding in het CLEMENSDOMEIN en het omliggende park. De Vriendenmiddag wordt afgesloten door een gezellige nazit met koffie en vlaai.

Het Clemensdomein Oud Merkelbeek is een rijksmonument en is gelegen in de gemeente Brunssum bij de grens met Beekdaelen. 
Dit rijksmonument omvat het oude Clemenskerkje, de Lourdesgrot, het grafmonument van de baron de Negri en een stukje oude kloostermuur. 
De kerk staat aan de noordzijde van het beekdal van de Merkelbekerbeek. Het is een plek met een lange historie. Hier stak de Heirbaan van Coriovallum (Heerlen) naar Colonia Ulpia Traiana (Xanten) over Teudurum (Tüddern) de beek over. 

Deze Romeinse weg werd destijds bij de kerk gekruist door een secundaire Romeinse weg die waarschijnlijk van Gangelt over Merkelbeek naar Maastricht liep.
Het kerkje is gebouwd op een helling boven de beek. In de muur aan de zuidkant zijn dakpannen verwerkt die uit de Romeinse tijd dateren. Het kerkje is gewijd aan Sint Clemens, een paus in de eerste eeuw. Dat kan erop duiden dat er al vroeg een kerkje stond. In 1234 wordt in de notulen van het decanaat Susteren gesproken over ‘Johannes, priester te Merkelbeek’, hetgeen betekent dat de parochie Merkelbeek toen al zelfstandig was. De kleine Sint-Clemenskerk heeft tot 1879 als parochiekerk gediend, toen nam de nieuwe grote Sint-Clemenskerk de functie van parochiekerk over. Sindsdien deed het oude kerkje dienst als kloosterkapel van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed en later van de Benedictijnen (omstreeks 1890) en vanaf 1921 van de Paters Karmelieten (tot 1965). In 1967 werd het kerkje een onderdeel van het bejaardenhuis Huize Tieder tot 1992. Het voormalig klooster heeft daarna nog 10 jaar dienst gedaan als asielzoekerscentrum. 

informatiefilmpje over aanleg Landschapspark

u kunt het op volledig scherm zien via de drie blokjes  rechts in beeld

Toen het kloostercomplex in juni 2009 afgebroken werd, bleef het kerkje met de overige monumenten (de muur, de Lourdesgrot en het praalgraf) behouden.
In 2014 is het Clemensdomein volledig gerestaureerd, opengesteld voor het publiek en uitgeroepen tot meest spirituele plek van Nederland.
In het voorjaar van 2022 komt ook een Landschapspark rondom het Clemensdomein gereed waarin veel historische verwijzingen zijn verwerkt.


Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Zaterdagmiddag 8 oktober 2022

TIJD

14:00 - ca 16:30 uur

LOCATIE

Clemensdomein, Groeneweg 2-4, Brunssum

RONDLEIDING

Peter Kleuters van het Clemensdomein

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

GRATIS. Exclusief voor VRIENDEN/DONATEURS van De drie ringen

AANMELDEN

Liefst vóór 1 oktober. Let op vergeet niet uw donatie tijdig over te maken.

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.


E-mailen
Bellen