centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

SLOT SCHAESBERG

GESCHIEDENIS IN UITVOERING

In verband met de Coronacrisis hebben we in 2020 deze excursie moeten afgelasten, maar gelukkig hebben we met Jacq Knops een nieuwe datum kunnen afspreken!

In 1650 bouwde graaf Johan Frederik, de belangrijkste vertegenwoordiger van het huis Schaesberg, een monumentale hoeve met drie torens en een ophaalbrug. Hij woonde met zijn echtgenote Ferdinanda van Wachtendonck in het kasteel dat in 1589 gebouwd was in de Maaslandse Renaissancestijl, beter bekend als de ‘speklagenbouw’. 

De Stichting Landgoed Slot Schaesberg heeft tot doel om deze beide gebouwen te laten herrijzen, maar eigenlijk gaat het vooral om het bouwproces: zij willen een kennis-centrum voor restauratietechniek zijn. In ateliers voor metaal-, hout- en steenbewerking gaan ze jonge mensen opleiden in het vak. Bij de herbouw van de midden-toren van de hoeve komen alle restauratietechnieken samen.

Een rondleiding op Slot Schaesberg vertelt het verhaal van vijf eeuwen adellijke familie-geschiedenis. Er is nog veel bekend van het kasteel omdat er in 1881 gedetailleerde bouwtekeningen zijn gemaakt en een aantal foto’s. We bekijken de resten van het kasteel, bezoeken de historische tuin en kunnen de toren beklimmen. 

En ook de Bokkenrijders komen langs! Rond 1750 dienden de kelders van het kasteel als gevangenis. De ateliers en de kinderboerderij met historische dieren-rassen zijn in aanbouw.

Jacques Knops, is amateur-archeoloog, enthousiast vrijwilliger en gids bij het Slot Schaesberg 

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

maandagmiddag 11 april 2022 

TIJD

14:00 – 16:00 uur.

PLAATS

Slot Schaesberg, Slot Schaesberglaan 100, Landgraaf

RONDLEIDER

Jacques Knops

CONTACTPERSOON

Ruud Schuilenburg

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusief kopje koffie of thee met stukje vlaai

AANMELDEN

Liefst vóór 4 april 2022

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.


E-mailen
Bellen