centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

HET LICHT VAN JAN DIBBETS

IN RANSDAAL EN WIJLRE

In de beide kerken die we vanmiddag bezoeken: De Sint Theresiakerk in Ransdaal en de Sint Gertrudiskerk te Wijlre, zijn glas-in-loodramen te bewonderen van  Jan Dibbets.
glas- en lichtkunstenaar uit Limburg.

De Sint Theresiakerk in Randsdaal, is in de crisisjaren (1932/33) opgetrokken uit Craubekersteen en gedeeltelijk uit mergelsteen (interieur) en is van de bekende architect Frits Peutz (1896-1974).  
Aan Jan Dibbets werd begin deze eeuw gevraagd de ramen naar eigen inzicht te vernieuwen, hetgeen hij (letterlijk en figuurlijk) pro Deo deed. In 2006 de ramen van het schip, vervolgens van de doopkapel, de Smartenkapel, het priesterkoor, toren en apsis. In 2017 vernieuwde hij de ramen in de bijruimtes. 

De minimalistische vormen, geven een gevoel van ingetogenheid, die bijna weldadig aandoet. Je wordt er zeker niet door afgeleid. Ook de kleuren zijn zeer bewust gekozen. In de zuidgevel een groene menging om het warme licht te temperen, de ramen in de noordgevel zijn van een rode menging om het kille licht op te warmen. Andere kleuren zijn afgestemd op de kerkelijke liturgie, en zijn tevens terug te vinden in de gewaden, die door de priesters op vaste zondagen gedragen worden. Tijdens de rondleiding zullen we veel meer details ontdekken, waardoor het oeuvre van Dibbets nog meer tot de verbeelding zal spreken. 

 

De Sint Gertrudis kerk Wijlre is in 1835 in dorische stijl gebouwd door de Akense architect Alois Klausner, op de plaats waar in de 13e eeuw een romaanse kerk stond, die in 1640 werd vervangen door een zaalkerkje. Daarna is de kerk nog herhaaldelijk uitgebreid en veranderd.

In 1994-1996 is ze door architect J.H.F. Peutz gerestaureerd, waarbij ook nieuwe ramen van de hand van kunstenaar Jan Dibbets geplaatst zijn. Het interieur van de kerk heeft door de combinatie van de witte wanden, het witte tongewelf en de moderne glaskunst van Dibbets een heel licht aanzien gekregen. 

In beide kerken worden we door een lokale gids rondgeleid, waarna we samen afsluiten met een kopje koffie. Dat wordt beslist weer een boeiende middag!

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Woensdagmiddag 6 april 2022

TIJD

14:00 –  ca 16:00 uur.

PLAATS

Sint Theresiakerk aan de Ransdalerstraat te Ransdaal

RONDLEIDER

Lokale gidsen

CONTACTPERSOON

Huib Joosten & Odile Smeets

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusief kopje koffie of thee 

AANMELDEN

Liefst vóór 30 maart 2022

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.

 

E-mailen
Bellen