centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

D'R JANK VAN DE TSIET

WIM HEIJMANS

Op het tweede Festival Sjiek, kreeg Wim Heijmans voor zijn boek D’r jank van de tsiet de Sjiek Literatuurprijs 2019. “Gekregen” zegt Wim nadrukkelijk en niet “gewonnen”. Want literatuur is geen sportwedstrijd.

Het boek beschrijft in tientallen verhalen en gedichten hoe de tijd verloopt van begin januari tot eind december. Het materiaal daarvoor had hij in feite al bij elkaar geschreven op zijn website. 

Hij zegt: “Ik schrijf naar de seizoenen. Het was dus een kwestie van selecteren en redigeren maar als je zoveel schrijft is dat geen sinecure”. De jaarkrans wordt er in poëtische bewoordingen beschreven, evenals het ouder worden, doodgaan en de kleine pleziertjes van elke dag.

Wim Heijmans  schreef veel toneel- en liedteksten, gedichten en verhalen in zijn eigen Kerkraads. In 2004 publiceerde hij Uvver klone, sjteremeëdjer en anger lu en ontving in 1999 en 2004 de Veldeke Literatuurprijs. In zijn werkzaam leven was Wim onderwijzer en als onderdeel van deze Sjiek Literatuurprijs bezoekt hij een aantal middelbare scholen om over zijn werk en zijn werkwijze te praten. 

Nu komt hij ook voor ons een lezing verzorgen, in dialect want Wim is dialectschrijver. Hij zegt daarover: Als de mensen zich goed voelen in de taal, dan kun je ook delen met anderen. Als je bij een mens wil komen, dan moet je bij zijn taal komen. Daar is nog veel te winnen. Voor de mensvorming is de eigen taal erg belangrijk.

Het belooft een mooie avond te worden.... voor wie houdt van literatuur, poëzie, taal, en dialect of voor wie daar nieuwsgierig naar is. Laat u verrassen!

Bronnen: De tekst van deze aankondiging is goeddeels geciteerd  uit de Nuutsbreef van Veldeke Limburg en de foto van Wim is gemaakt door Emily Brounts. 

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

In overleg met Wim Heijmans wordt gezocht naar een nieuwe datum

TIJD

19:30 - 21:30 uur 

LOKATIE

Theater Kerkrade, Theaterplein 30, Kerkrade ovb

INLEIDING

Wim Heijmans (in dialect)

CONTACTPERSOON

Agnes de Pont

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusief kopje koffie

AANMELDING

Als u belangstelling heeft kunt u zich aanmelden, u krijgt dan bericht zodra een nieuwe datum is vastgesteld.


E-mailen
Bellen