centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

REMBRANDT BIJBELSCHILDER

Het kan bijna niemand ontgaan zijn, gezien de vele exposities en evenementen die rond de 350e verjaring van Rembrandts overlijden zijn georganiseerd: 2019 is een Rembrandt jubeljaar. In deze lezing zal één aspect uit Rembrandts omvangrijke oeuvre in het bijzonder worden toegelicht: de kunstenaar als Bijbelschilder.

Het lezen en (artistiek) interpreteren van Bijbelse verhalen en Bijbel-personages is de jonge Rembrandt van Rijn (15 juli 1606 – 4 oktober 1669) als het ware met de paplepel ingegoten. Die grote belangstelling voor de Bijbelstudie die zijn moeder aan de dag legde, droeg zij over op haar zoon.

Rembrandt was in de 17e eeuwse Hollandse schilderkunst de ‘prins’ onder de historieschilders en zag de Bijbelse wereld met al zijn verhalen en dramatische gebeurtenissen als een exotische wereld, die voor hem gekenmerkt werd door de mysterieuze schoonheid van de wonderlijke wereld van het Midden-Oosten.  Hij maakte meer dan driehonderd werken waarbij hij zich liet inspireren door de verhalen uit de bijbel (met name uit het Oude Testament); veelal tekeningen en etsen, en zestig schilderijen zijn er overgeleverd van zijn hand met een bijbels onderwerp. In zijn Bijbelse werk is stilistisch en thematisch een duidelijke ontwikkeling te zien.

In de loop van de 17e eeuw werden de Bijbelse verhalen uit het Oude Testament niet alleen meer als anti-typeringen van het Nieuwe Testament gezien. Men begon het Oude Testament op zijn eigen merites te beoordelen en dat was een zegen voor kunstenaars als Rembrandt die bijgevolg zijn eigen visie op die verhalen kon geven. Voor deze lezing maakt de spreker, Jac van den Boogaard, een selectie uit het Bijbelse werk van Rembrandt.

De iconografie van de gekozen werken staat centraal. Dat betekent dat er veel aandacht zal zijn voor de inhoud van Rembrandts Bijbelverhalen.

Jac van den Boogard is cultuurhistoricus en studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Nijmegen, Rome en Amsterdam en publiceerde talrijke boeken en artikelen over Italiaanse kunst en cultuur en over Limburgse en Maastrichtse (kunst- en cultuur)geschiedenis. Zie: http://www.jacvandenboogardcultuurproducties.nl/

  Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM:

Donderdagavond 7 november 2019 

TIJD:

19:30 – 21:30 uur

PLAATS:

Pelgrimskerk, Horizonstraat 73, Brunssum. 

INLEIDER:

Jac van den Boogaard

CONTACTPERSOON:

Joke Gehlen

DEELNEMERSBIJDRAGE:

€10,00 inclusief een aangekleed kopje koffie of thee 

AANMELDING:

Liefst vóór 1 november 2019

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.