centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

WORKSHOP 'GEUREN DOOR DE EEUWEN HEEN'

Geuren zijn door alle eeuwen heen belangrijk geweest. Al in de oudheid speelden geuren een belangrijke rol.

In het stenen tijdperk werden geuren gebruikt om de goden gunstig te stemmen: geurige planten en bloemen werden verbrand. De geurige rook steeg dan op naar de hemel. Geuren kun je niet zien maar ze zijn wel duidelijk aanwezig. 

Datzelfde zei men ook over de goden: niet zichtbaar, maar wel duidelijk aanwezig. Geuren waren dan ook als het ware communicatiemiddel met de goden.

Ook in de Bijbel spelen komen we geuren tegen: hogepriesters brandden reukoffers ter ere van God en de Drie Koningen brengen bij de geboorte van het kind Jezus o.a. kostbare geurstoffen mee, zoals wierook en mirre. Later worden de voeten van Jezus door Maria Magdalena gewassen met geurige olie. In onze tijd zijn geuren nog altijd heel belangrijk: veel vrouwen hebben een favoriete parfumgeur waar ze zich prettig bij voelen, en ook voor mannen is de keus groot. 

In deze workshop vertelt Joke van der Steen, herborist, over de geschiedenis van natuurlijke geuren, toegespitst op etherische oliën.

Daarna gaan de deelnemers zelf een geurtje samenstellen waarbij verschillende van deze natuurlijke oliën gebruikt worden; spannend om te ontdekken welke geuren bij elkaar passen en welke combinatie een heel eigen resultaat oplevert. 

De workshop wordt gehouden in het bezoekerscentrum van het Clemensdomein in Oud-Merkelbeek, dat op zichzelf al de moeite van een bezoek waard is!.

LET OP! ER KUNNEN NIET MEER DAN 10 MENSEN DEELNEMEN DUS MELDT U ZICH TIJDIG AAN

NB:  Donderdagmiddag 6 juni 2019 zullen we onder leiding van Joke van der Steen, en            een gids van het IVN, in de Kruidentuin van Kasteel Oud-Valkenburg op zoek gaan            naar de geurige kruiden. Ook leuk als u de workshop niet heeft gevolgd. 

Meer informatie vindt u HIER.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Donderdagmiddag 23 mei 2019

TIJD

13:30 - 16:00 uur

LOKATIE

Clemensdomein, Groeneweg 2-4, Brunssum/Merkelbeek

INLEIDER

Joke van der Steen

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 15,00 inclusief materiaal en een kopje koffie of thee met iets lekkers

AANMELDING

Liefst vóór 13 mei 2019. 

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Ongeveer een week van tevoren zullen we u er aan helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.