centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

EEN LEERGESPREK OVER HEIDEGGER

Heidegger is een van de meest invloedrijke filosofen van de 20e eeuw. Door zijn omstreden houding tegenover het nationaal-socialisme heeft zijn imago krassen opgelopen. Toch spreekt hij nog steeds tot de verbeelding. Maar hij staat bekend als een moeilijk auteur. Zijn fenomenologische achtergrond, zijn zijnsfilosofische wending, zijn taalgebruik, zijn methode, zijn gebruik van poëzie, het zijn allemaal struikelblokken op de weg naar een goed begrip van Heidegger. Velen vinden zijn filosofie zweverig en obscuur. Dat is begrijpelijk. Maar onterecht. 

Om Heidegger te begrijpen heb je geen hoog IQ nodig. Je hoeft ook geen bepaalde gevoeligheid, geen speciale antenne te hebben, geen intuïtieve verwantschap. Er ligt aan Heideggers denken ook niet een bepaalde ervaring ten grondslag zodat je hem niet kunt begrijpen als je zelf de ervaring niet kent. Heidegger vertrekt in zijn denken vanuit de wereld waarin wij allemaal leven. Hij zoekt niet een ‘hogere’ werkelijkheid. Zijn denken is niet zweverig maar heel nauwkeurig. Hij verwijdert zich geen moment van de werkelijkheid die hij op het spoor wil komen en aan het licht wil brengen. Daarvoor heeft hij een andere taal nodig die hij zelf moet smeden.

Kun je Heidegger uitleggen? Wie hem begrijpt, heeft geen uitleg nodig. Voor wie hem niet begrijpt, is de uitleg vaak een lege dop. Soms komt er een moment waarop je er even iets meer van begrijpt. Voordat je het weet, ontglipt het je en ben je het weer kwijt. En toch groeit zo langzaam het inzicht en begrip. Wat de moeite waard is, kost tijd, vaak de tijd van leven. 

Daarom: een leergesprek over Heidegger. Daarin kan van alles en nog wat op tafel komen. Want alles kan bijdragen tot zo’n moment waarop je er even iets meer van begrijpt. De kans bestaat dat u na het gesprek met net zo weinig begrip van Heidegger weggaat als u gekomen ben. Dat ligt niet aan Heidegger, het ligt niet aan de gespreksleider en het ligt ook niet aan u. Waaraan dan wel? Daarover heeft Heidegger heel wat te vertellen!
Dit leergesprek wordt geleid door Rob Pauls, theoloog, pastor van de Andreasparochie en lid van de Programmaraad van De drie ringen.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Dinsdagavond 2 april 2019

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOKATIE

Andreaskerk, Palestinastraat 326, Heerlen

GESPREKSLEIDING

Rob Pauls

CONTACTPERSOON

Rob Pauls

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een kopje koffie of thee

AANMELDING

Liefst vóór 25 maart 2019

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.