centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

NATIONALE GEDICHTENDAG 2019
DE OORLOG KEN IK SLECHTS VAN HOREN ZEUREN

LEZING VAN LIESBETH VONHÖGEN - GEERTSEMA

In duizenden studies, artikelen, egodocumenten, speelfilms en documentaires is aandacht geschonken aan de oorlog. Vreemd genoeg echter kwam de poëzie hierbij niet aan de orde. Voor Liesbeth betekende dat een aansporing om te onderzoeken hoeveel en op welke manier dichters over de oorlog hebben geschreven. 

Haar proefschrift ‘Nu alles voorbij is, begint wat voorbij is opnieuw. De doorwerking van de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse poëzie’  laat de aanpak en het resultaat van dit onderzoek zien. Het antwoord op de vraag of er sporen van de oorlog in de Nederlandse poëzie te vinden zijn, ligt voor de hand. Ja, natuurlijk. Een grafiek van hoeveelheid en frequentie biedt echter een verbluffende aanblik.  

Zij heeft niet minder dan 2791 oorlogsgedichten geselecteerd uit de belangrijkste naoorlogse poëziebundels. In deze grote hoeveelheid dichtwerken, zijn soorten oorlogspoëzie te onderscheiden, bijvoorbeeld herdenkingspoëzie, herinneringspoëzie, poëzie over slachtoffers, concentratiekampen en schuld en oorlogs-gedichten op basis van een foto. Van al deze categorieën vormt de herinneringspoëzie de grootste.

Tijdens haar lezing zal zij vooral aandacht besteden aan deze herinneringspoëzie. Dit type oorlogspoëzie verdwijnt niet met het wegvallen van de eerste generatie dichters. Kinderen, kleinkinderen en zelfs latere generaties blijven poëzie schrijven over oorlogsherinneringen.  

De oorlog gaat nooit over, zoveel is duidelijk.

Deze bijzondere lezing wordt gegeven in het even bijzondere Clemensdomein dat op zichzelf al de moeite van een bezoek waard is.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

Tom Lanoye schrijft het Poëzieweekgeschenk 2019. Het thema daarvan sluit prachtig aan bij het thema van de lezing van Liesbeth Vonhögen: VRIJHEID. Meer informatie daarover vindt u HIER.

DATUM

Donderdagmiddag 31 januari 2019

TIJD

13:30 - 15:30 uur

LOKATIE

Clemensdomein, Groeneweg 2-4, Brunssum/Oud Merkelbeek

INLEIDER

Liesbeth Vonhögen - Geertsema

CONTACTPERSOON

Nelleke de Kruik

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een kopje koffie of thee met lekker stuk vlaai.

AANMELDING

U kunt zich nog aanmelden!

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.