centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

VOLKSDEVOTIE EN DE OFFICIËLE KERKLEER

VROOMHEID DOOR DE JAREN HEEN 
Tussen uitingen van volksvroomheid en de hoeders van de officiële Kerkleer en de liturgie is er altijd een merkwaardige spanning geweest.
Soms liep die spanning zo hoog op dat de officiële kerk deze vormen van vroomheid verbood en als ketterij beschouwde. Andere keren zag de kerk er geen kwaad in, of werden bepaalde uitingen van vroomheid juist zelfs aangemoedigd. Vaak echter was er ook sprake van een zekere minachting van de zijde van de clerus. Ook om financiële redenen werkte men bepaalde uitingen van volksvroomheid tegen, maar vanwege diezelfde motieven maakte men er in andere gevallen juist lustig gebruik van.
Jan Leemans en Riny van Vlijmen zullen de geschiedenis van deze moeizame relatie in hun lezing bespreken. Zij doen dat door middel van een PowerPointpresentatie met veel foto’s. Zo worden de vele vormen van volks-devotie door de eeuwen heen in beeld gebracht.

Jan en Riny zijn intussen ‘oude bekenden’ van De drie ringen en hun  bijzondere en prachtig verzorgde presentaties weten het publiek steeds weer te verrassen en te boeien!

NOG MEER VOLKSDEVOTIE VINDT U IN DEZE PERIODE (VAN 12 OKTOBER 2018 TOT 3 FEBRUARI 2019) IN HET CATHARIJNECONVENT IN UTRECHT BIJ DE TENTOONSTELLING 'RELIEKEN'. EEN AANRADER!

Riny van Vlijmen is gepensioneerd lerares Frans en Jan Leemans studeerde filosofie, theologie en geschiedenis in Nijmegen.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Dinsdagavond 30 oktober 2018

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOKATIE

Parochiezaaltje Petrus & Pauluskerk, Kerkplein Schaesberg

INLEIDER

Riny van Vlijmen en Jan Leemans

CONTACTPERSOON

Mia Verstegen - Steens

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een kopje koffie of thee met iets lekkers

AANMELDING

Liefst vóór 23 oktober 2018

 U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.

 Dank u wel voor uw aanmelding. Ongeveer een week van tevoren zullen we u er aan helpen herinneren.