TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2015 JANUARI - JUNI

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)

22 mei 2015: Verslag rondleiding orgelmakerij Verschueren 

Vrijdagmiddag 22 mei 2015 verzamelden 16 deelnemers van de Drie Ringen zich voor de voordeur van het pand van de orgelmakerij Verschueren te Heythuysen. Om 13.30 uur werden wij hartelijk welkom geheten door de heer van der Aart, medewerker van de orgelmakerij, die vervolgens een historisch overzicht gaf van de firma Verschueren vanaf de oprichting in 1891 door Leon Verschueren. Aanvankelijk werden alleen orgelonderdelen vervaardigd maar spoedig ging men over tot de bouw van complete instrumenten. De eerste orgels werden volgens het mechanisch systeem gebouwd, enkele jaren later gevolgd door orgels met pneumatische tractuur. In de periode 1848-1969 werd ruime ervaring opgedaan met tongwerken in Franse faktuur. Vanaf 1963 worden opnieuw mechanische orgels vervaardigd. Van 1977 tot 2010 werd aansluiting gezocht bij principes van de historische orgelbouw. Verschueren orgelbouw staat bekend als een toonaangevende en internationaal opererende orgelmakerij. Dit werd onderstreept door de toekenning van het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”.

De heer van de Aart gaf uitleg over het interieur en de werking van de pijporgels. Heel bijzonder was het onderwerp houtsoorten, alsook de wijze waarop hout wordt bewaard voor de aanvang van de diverse bewerkingen. De metalen pijpen (een legering van tin en lood) worden gesneden uit het platte vlak en later omgebogen tot een pijp met daarin een kern verwerkt. Bijzondere aandacht werd besteed aan intonatie. Handwerk,  vakwerk en gevoel voor klankkleuren komen dan om de hoek kijken.

Al met al een boeiende en uitgebreide rondleiding die veel inzicht verschafte in het proces van de orgelbouw. Heel duidelijk was ook dat tijdens het gehele proces van orgelbouw passie een essentiële rol speelt en dan pas een uniek “resultaat” oplevert. Musici  spreken vaak over het pijpenorgel als de koning van alle muziekinstrumenten.        

Met dank aan de Heer van der Aart keerden alle deelnemers uitermate tevreden huiswaarts. 

11 mei 2015: The Broken Circle Breakdown

Een liefdesgeschiedenis in een kunstenaarsmilieu is het simpele begin van de film. Al snel blijken er misverstanden te ontstaan: zo ook bij de aankondiging van de zwangerschap. Toch lijkt het plaatje daarna steeds beter te worden. Maar dan wordt het dochtertje ongeneeslijk ziek. Het omgaan met de ziekte en daarna met de verwerking van het sterven doet een steeds grotere kloof ontstaan: de vrouw en de man sluiten zich zelf steeds vaster op in hun eigen verwerkingsproces en kunnen elkaar niet meer vinden. Vragen over het waarom van dit sterven en het al dan niet bestaan van een leven na de dood zijn vragen van alle tijden. We spraken daar na de film over met elkaar. Waarbij persoonlijke ervaringen naar boven kwamen.

Het was een plezierige samenwerking met het Toon Hermanshuis en Monuta, waarvoor onze dank.  

9 mei 2015: Wandeling door het Wormdal

Zaterdag 9-5-2015 wandeling in het Wormdal. Onverwacht konden Henriette en Daan niet aanwezig zijn: daardoor werd hier en daar wat ‘autochtone’ informatie node gemist. Het was mooi weer en het werd een prachtige wandeling met mooie vergezichten, in een mooi stukje natuur. Van de watertoren, via Rimburg en het ‘bakkes’ tot aan de Worm. Langs de Worm verder  tot aan de ruïne van het oude Romeinse badhuis aan de Via Belgica. Terug in Rimburg vertelde Guido Verreck ons over het oorlogsverleden en al wandelend over Rimburg en de geschiedenis van de Jozef kapel. Jo gaf op diverse plaatsen informatie over de route. Een smakelijke lunch in het restaurant bij de watertoren en daarna nog een kortere middagwandeling, nu aan de andere kant van de Watertoren in het gebied waar Daan opgroeide. Terug bij de Watertoren was iedereen voldaan. Jo gaf nog informatie over de opzet van wandelingen in het volgend seizoen: te zijner tijd op de website: gaat dat zien!! 

22 april 2015: Chinese karakters, een oude maar fascinerende wereld

De avond over Chinese karakters, 'een oude, maar fascinerende wereld’ is plezierig verlopen. Eerst een inleiding over vreemde tekens in andere talen en de daarbij optredende verschillen in pictogrammen, ideogrammen of alfabetisch gebruik. Daarna kwam het Chinese karakterschrift aan bod: de samenstelling van de karakters, de westerse schrijfwijze en welke groepen je kunt onderscheiden. Daarna het gebruik van de verschillende tonen en een korte samenvatting van de grammatica. In het laatste deel werden een aantal samengestelde karakters besproken waarin veel pictografische elementen herkenbaar waren. Het grote aantal vragen van de geïnteresseerde aanwezigen leidde tot veel verduidelijking. Een leerzame avond met dank aan Gard met zijn enthousiasme voor de materie en vers terug uit China.

20 april 2015: Hoe ziet God er uit in de 21e eeuw?

Door ds. Pier Prins werd een inleiding gehouden aan de hand van het boek “God 3.0”, van André Droogers.

God 3.0 wordt door André Droogers zo genoemd als antwoord op God 1.0 – het klassieke beeld dat tot begin 18e eeuw beleden werd. Dan komt 2.0, het beeld van de moderne tijd waarbij er een groep is die dat orthodox (2.1)  en een groep die dat vrijzinnig (2.2) invult.  Maar nu is het tijd voor God 3.0, een godsbeeld dat verbinding maakt tussen de verschillende religies en stromingen. Droogers neemt afstand van de exclusieve, mono-theïstische god en zoekt een beeld dat ook voor atheïsten en humanisten kan gelden. Laten we onze energie gebruiken om de echte wereldproblemen (armoede, geweld, milieu en conflicten)aan te pakken! En stoppen met godsdienstconflicten en -oorlogen. 

Na de pauze was er een intensieve discussie, want hoe haalbaar is dit allemaal? Aan de discussie namen o.a. een humanist, katholieken en protestanten deel.  De grote vraag was: Is er een god. Volgens één deelnemer zou hij/zij in ieder geval te werk gaan met zachte krachten en zachte machten. Volgens een ander heeft God 3.0 alle eigenschappen die Jezus had. Ook was er veel aandacht voor de denkbeelden van Socrates.  Dromend en hopend op een god die mensen bij elkaar brengt, namen we weer afscheid van elkaar.

15 april: Wandeling en Rondleiding door Luik

Op 15 april waren we in Luik, een mooie zonnige dag. Ben Bormans was onze gids. Hij vertelde veel over de geschiedenis van Luik en de vele aparte figuren die vooral in de nauwe straatjes van Outremeuse gewoond hebben: de componist Grétry (museum, tijdgenoot van Mozart), Simenon de schepper van commissaris Maigret, de historische poppenfiguren Tchantchès et Nanesse, die je op een aantal plaatsen in de stad tegenkomt. Lopende door de buurt kom je daar echt mee in aanraking. Zo ook bij een aantal potales: kleine Maria altaartjes in huizen. De vele verwijzingen in het verhaal naar de typisch Luikse sterke drank Peket maakte dorstig.

Dan via een loopbrug de Maas over: het oude Postkantoor, de Universiteit en de gotische Sint Pauls kathedraal, die we bezichtigd hebben. En ook de Opera, de Place Saint Lambert met verwijzingen naar de afgebroken St. Lambertus kathedraal, het grote gotische Bisschoppelijk Paleis, waar we de 1e binnenplaats van bezichtigden en de oude markt met de Peroen. Op de terugweg aten we uit het vuistje nog een warme Luikse wafel.

Een heel geslaagde middag, die van Luik een andere stad maakte dan de meesten van ons gedacht hadden. 

27 maart 2015: Koken met Passie

Met een groep van 12 dames hebben we een maaltijd gekookt. Aan tafel zaten we uiteindelijk - heel gezellig - met 18 personen. Uitgangspunten voor deze middag waren de betekenissen van de ingrediënten en smaken. Pasen en de tijd voor Pasen herinneren aan lijden. Voor de Joden aan de uittocht uit Egypte en voor de christenen aan het lijden van Christus. Bittere smaken stonden centraal. Verder werd er – beperkt – aandacht besteed aan de vastentijd. Er is bij de verschillende gerechten geen vlees gebruikt en alleen producten uit de regio. Wel werd er aan tafel een glas wijn geschonken. De voorgerechten waren twee salades, een eiersalade en een rode aardappelsalade, het hoofdgerecht een stamppot met witlof, appel, ui en schimmelkaas. Nagerecht was tiramisu met rabarber en amandelkoekjes. Het was een heel inspirerende middag die iedereen weer voor herhaling vatbaar vond. De kerk De Ark biedt hier dan ook prima ruimte voor met de grote keuken en eetzaal.

26 maart 2015: Mandela: Long Walk to Freedom

Een indrukwekkende film, die goed het Zuid Afrikaanse klimaat ten tijde van de Apartheidspolitiek aangaf. De aanvankelijke politiek van geweldloosheid bij de zwarte bevolking en daarna de keuze om te gaan strijden met het ANC. De consequentheid om dat ten koste van eigen vrijheid door te zetten. De periode van gevangenschap en later de verscheurdheid in de eigen familie, het uit elkaar groeien en de scheiding. Uiteindelijk de uiterste consequentie om omwille van de vrede toch te kiezen voor vergeving en politieke samenwerking met de onderdrukker van voorheen. Te veel voor één mensenleven en goed om te blijven herinneren.

18 maart 15: Europa van Oorlog naar Vrede

Met een bus met 32 personen reisden we naar Brussel. In de bus vertelde Sophie Bloemert ons over de geschiedenis van Europa en het Europees Parlement. Ons geheugen werd weer even opgefrist. We kwamen iets te laat in Brussel aan, maar daar stond de medewerker van Jeroen Lenaers, Dominique Lebens ons al op te wachten met koffie en thee. Daarna werden we door het Parlementsgebouw geleid en naar een zaal gebracht waar Wim van de Camp ons van alles vertelde over ‘Brussel’ en er tijd was om vragen te stellen die hij uitgebreid beantwoordde. Daarna gingen we naar de vergaderzaal. Dominique legde ons uit hoe daar de gang van zaken was. Het bezoek aan het Parlementsgebouw werd afgesloten met een heerlijke lunch. Na de lunch stond er een gids klaar die met ons meeging in de bus en ons langs een aantal highlights van Brussel voerde en daar met veel humor van alles over wist te vertellen. Rond half vijf reden we Brussel weer uit op weg naar Heerlen en Maastricht. We konden terugkijken op een zeer geslaagd bezoek.

17 maart 2015: Desiderius Erasmus

In 2 avonden belichtte Koos Linders de Nederlander Erasmus. Zijn bekendste werk: Laus Stultitiae. Lof der Zotheid

Duidelijk kwam aan de orde dat Erasmus het zelf kunnen denken over zaken in het leven centraal stelt en daardoor één van de eerst humanisten was. Bij zijn denkwijze greep hij vaak terug op de klassieke schrijvers. Na aanvankelijk goede contacten met Luther, was hij later niet bereid mee te gaan met diens radicale breuk met de kerk. Alhoewel hij het niet eens was met veel toestanden in de katholiek kerk, probeerde hij dit vooral van binnen uit te veranderen. Tolerantie had hij hoog in het vaandel staan. Dat hij daar niet altijd even consequent in was kan gedeeltelijk uit de tijdsgeest verklaard worden.

Het was een boeiend onderwerp. Veel van de opvattingen van Erasmus passen nog heel goed in onze tijdgeest. 

5 maart 2015: Tegen je verlies kunnen

Op twee avonden hebben we met Marlène Visschers als inleider het boek ‘Vergeving’ besproken. Dit boek ‘Vergeving’ is geschreven door Desmond Tutu en zijn dochter Mpho Tutu. Tutu zegt: Welk leed je ook is aangedaan, er is een weg van vergeving/verzoening met de ander en met jezelf. Desmond Tutu en zijn dochter Mpho Tutu hebben zelf veel leed gezien en meegemaakt . Bisschop Tutu heeft in de Waarheidscomissie veel verhalen moeten aanhoren van slachtoffers en daders. Bij de overgang naar democratie In Zuid-Afrika was er de vrees voor een orgie van wraak en vergelding. Er is toen bewust gekozen voor de weg van vergeving.

Daarbij is gekozen voor het viervoudig pad, zoals het in het boek beschreven staat.

  • het verhaal vertellen
  • de pijn benoemen
  • vergeving schenken
  • de relatie vernieuwen

Vergeving is een keuze. Ondanks alle kwaadaardigheden die mensen jegens elkaar begaan, blijft Tutu geloven in het goede van de mens.

Marlène bracht het onderwerp ook weer terug bij ons zelf door te vragen:

  • ’Geloof jij, gelooft u in het goede van de mens?’
  • ‘Is de mens goed geschapen of geneigd tot alle kwaad?’

26 februari 2015: Klanken van de Eerste Wereldoorlog

In de Ark presenteerden Riny van Vlijmen en Jan Leemans de PowerPoint presentatie 'Klanken van de Eerste Wereldoorlog, met verklarende teksten, gedichten en muziekfragmenten. Een duidelijke verklaring van de complexe redenen tot ontstaan van de oorlog vanuit de voorgaande geschiedenis en van de wijze waarop de oorlog verliep, maar vooral voortduurde. De beslissingen van de generaals en de gewone soldaat in de modder. Na de pauze kroop het echt onder je huis toen de 100 jaar later gevonden brieven van een soldaat werden toegelicht en geciteerd. Het geheel werd zeer bevlogen gebracht: denken aan de oorlog is goed om de vrede in stand te houden.

9 februari 2015: Zondagavond - Vonne van der Meer

Met een kleine groep van 7 vrouwen zaten we in de warme en gezellige salon van het Toon Hermans-huis in Heerlen. De meesten hadden het boek gelezen, maar voor de mensen die het nog niet kenden vertelde eline de inhoud nog even in het kort. Het boek draait om een gebeurtenis uit het verleden die door drie personen, vader Robert, dochter Freeke en beschermelinge Mila verteld wordt. Er is jarenlang van de vader een held gemaakt, een held die hij niet blijkt te zij. In het boek spelen thema's als schuld, wroeging, vergiffenis, biecht e.d. een grote rol en het verhaal stelt daarmee indringende vragen aan de lezer. De sfeer was goed en daardoor kwamen er ook mooie en intense verhalen van de deelnemers naar voren. Vader Robert ligt aan het eind van het verhaal in coma en de priester komt voor een ziekenzalving die heel uitvoerig en met begrip voor de personen om het bed beschreven wordt. We kijken allemaal terug op een goede en intense ochtend.

4 februari 2015: De spiritualiteit van Iona

De lezing werd gehouden door ds. Dirk Strasser, Luthers predikant. 's Middags bij de Zusters onder de Bogen in Maastricht en 's avonds in de Pelgrimskerk te Brunssum. 

Belangrijk om te weten is dat Iona een beweging is. Een wereldwijde beweging. Wel is op het eiland Iona een plek waar mensen heen trekken om geïnspireerd te worden. Ds. Strassen heeft verteld over de ontstaansgeschiedenis. De spiritualiteit van Iona kenmerkt zich door drie P's: Presentie, Poëzie en Pelgrimage. 

  • Presentie: God is erbij, in welke situatie je ook verkeert. Ook in die zin dat het alledaagse, zoals het melken van een koe, met God wordt verbonden.
  • Poëzie: De teksten en gebeden zijn op beeldende taal geënt.
  • Pelgrimage: Hierbij gaat het om het besef dat je op weg bent. Je leven als een levensreis. Een echte pelgrimage kenmerkt zich dat je niet weet waar je uit zult komen. Je begint je pelgrimage zonder einddoel.

De spiritualiteit van Iona is niet op dogma's gestoeld, maar heeft als bronnen vooral de verhalen. de verhalen komen uit de Keltische traditie en later is daar het christendom bij gekomen. Zo is er een vorm van Keltisch-christelijke religiositeit ontstaan. In de wereldwijde Iona-community zijn diverse vormen van meedoen. Je kunt 'friend' worden of 'associated member' of 'member'.

Tenslotte een voorbeeld van een melkliedje, dat ooit werd gezongen door vrouwen verdreven van hun vruchtbare grond, naar de marge van de samenleving en voor wie hun koe hun enige bron van bestaan was.

Zegen, God, mijn kleine koe,
zegen, God, mijn verlangen,
zegen ons samenleven, mijn koe en ik,
en de manier waarop ik haar melk.
Zegen God, elke speen,
zegen iedere vinger,
iedere druppel die in mijn schaal valt.
Zegen God, mijn kleine koe.

29 januari 2015: Gedichtendag

Weinig aanmeldingen, "maar we maken er een gezellige avond van" zei Peter Crombach. En dat werd het: prachtige gedichten, wandelend door het Limburgse landschap met al zijn dorpjes en gehuchten. Poëzie kwam werkelijk dichter bij en dat gecombineerd met de vla van Orma. Smaakt naar meer!

19 januari 2015: Gevlucht en dan...

Vluchtenlingenwerk stond deze middag centraal in de aandacht. De middag begon met een informatief deel waarin taalcoach Wiel Regtop een overzicht gaf van het vluchtelingenwerk in Heerlen en het aandeel van een taalcoach daarin. Daarna interviewde hij een Syrische vluchteling die bijna een jaar in Nederland is en een half jaar les al aardig Nederlands sprak. Zijn ervaringen ontroerden ons allemaal. Dit eerste ernstige deel paste perfect bij het gedeelte na de pauze. De voorstelling van Theatergroep Cactus: 'Hallo Holland' was vol humor en een eye-opener over de manier waarop nieuwkomers ons zien. Fijn dat de opkomst zo groot was en dank aan het team van de Andreaskerk dat vanaf 10 uur in de morgen voor ons klaar stond.

13 januari 2015: Bardo Thödol

Voor de PowerPoint presentatie en dvd vertoning van het Bardo Thödol waren we te gast in het Toon Hermanshuis in Heerlen. In de PowerPoint werd iets over Tibet verteld, de grondslagen van het Tibetaans Boeddhisme en informatie over de plaats van dit Tibetaans Dodenboek bij het sterven. Daarbij werd van de dvd: The Tibetan book of Death, het 2e deel vertoond: 'The Great Liberation' met de commentaarstem van Leonard Cohen. Dat gebeurde in drie delen: eerst commentaar en dan het desbetreffende deel van de dvd. Na afloop gaven mensen aan dat het geheel goed duidelijk was geworden.

10 januari 2015: De Drie ringenlezing

Jan Geraets als gastspreker was een voltreffer. Open en eerlijk vertelde hij over zijn leven en hoe hij daarin tot bepaalde keuzes was gekomen. Zijn hart bleek meer te liggen bij de minderbedeelden dan bij de orthodoxie. Vele jaren was hij actief als pastor, sociaal werker en mantelzorger. Hij hiel en houdt zich nog altijd bezig met het brede spectrum aan grote en kleine werken waarmee hij zijn beeld van het priesterschap vorm geeft. Na zijn pensionering werd hij actief in verschillende organisaties, waaronder de Pastorale School die in zijn tijd van naam veranderde en De drie ringen ging heten. Een aantal jaren was hij daarvan bestuursvoorzitter. Er waren veel gasten die Jan wilden horen. Mensen van vroeger, mensen van ver weg, mensen die soms nog nooit iets bij De drie ringen hadden bijgewoond. Het was een feest te mogen luisteren naar een gelukkig mens.

Na de lezing van Jan werd er nogmaals afscheid genomen van Karin van Doormaal, die per 1 november als secretaresse is weggegaan. In besloten kring was dat al eerder gebeurd.

Tenslotte was er in de serre van het Savelbergklooster nog een gezellig bijeenkomen en konden we toasten op het nieuwe jaar.