centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is ...

SEMANA SANTA IN MÁLAGA, ANDALUSIË

PASSIE IN KLANKEN, KLEUREN, SMAKEN EN GEUREN

De Goede Week, ook wel Stille Week, of Lijdensweek genoemd is in het christendom de naam voor de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag. Het zijn de laatste zeven dagen van de Vasten of Veertigdagentijd en deze vormen het hoogtepunt van het kerkelijk jaar

In Málaga in Andalusië wordt deze week, de Semana Santa heel groot gevierd. De scholen zijn gesloten, witte donderdag en goede vrijdag is iedereen vrij en veel mensen nemen de rest van de week vakantie-dagen op om deze festiviteiten met elkaar te beleven. Er worden indrukwekkende boeteprocessies gehouden. Deze worden gevormd door de leden van broederschappen, cofradías

Zij dragen enorme tronos door de stad waarop taferelen uit het Lijdenweek worden getoond. Deze tronos kunnen wel tot 6000 kilo wegen en er zijn dan ook vaak tussen de 150 en 250 portadores nodig om deze gevaartes te kunnen dragen. De processies van deze broederschappen vertrekken vanuit hun eigen parochie naar het centrum. Daar is een traject uitgezet waar alle processies passeren. Zij komen daar zeven dagen lang, de hele dag door, op verschillende tijdstippen voorbij.  Afhankelijk van de route kunnen de processies wel meer dan 7 uur duren en ze gaan zelfs door tot in de nacht. 

Alles bij elkaar zijn er gedurende de Semana Santa in Málaga meer dan veertig processies te zien die in het algemeen twee tronos meedragen, één met een Christusbeeld en één met een Mariabeeld (La Virgen), begeleid door vele boetelingen, nazarenos, en muziekkorpsen. Ze worden bewonderd en aangemoedigd door een ontelbare menigte die in deze week de straten van de stad bevolkt en verstopt.

De Semana Santa is een week met wierook, rinkelende bellen, prachtige muziek, devotie, boetedoening, veel passie en indrukwekkende tronos. 

Het bijwonen ervan laat een diepe indruk achter.

Orma de Graaf, lid van de programmaraad, geeft door middel van een presentatie in klanken, kleuren, smaken en geuren, een indruk van deze processies in Málaga.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u laat weten dat u graag een lift heeft kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Woensdagavond 17 april 2019

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOKATIE

Jansheem, links naast hoofdingang Johannes de Doper kerk, Portbeemden 1, Eygelshoven

INLEIDER

Orma de Graaf

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een kopje koffie of thee

AANMELDING

Liefst vóór 7 april 2019

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.

Dank u wel voor uw aanmelding, wij zullen u er ongeveer een week van tevoren aan helpen herinneren.