centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is ...

MYSTERIES VAN DE CAESTERTGROEVE

DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD

Het Plateau van Caestert is een plateau aan de westzijde van de rivier de Maas in het grensgebied van Nederlands Zuid-Limburg en strekt zich uit van Maastricht tot aan het Luikse stadje Visé in België. Het Nederlandse gedeelte van dit plateau wordt meestal Sint Pietersberg genoemd.

De ondergrondse mergelbouwsteengroeve Caestert bestaat al zeker sinds het einde van de 12e eeuw. Archiefbronnen beschrijven hoe de groeve rond het jaar 1500 reeds verlaten was. Vanaf het begin van de bouwsteenwinning hebben mensen hun gedachten aan de mergelwanden toevertrouwd. De eerste geschreven teksten dateren echter pas uit het midden van de 15e eeuw. Daarvóór bediende men zich van een beeldcultuur, die tegenwoordig vaak moeilijk te doorgronden is. 

Jacquo Silvertant, en met hem een aantal andere mensen, doen al jaren onderzoek naar de betekenis van de vele tekeningen die in de Caestertgroeve werden achtergelaten. Hoewel het vaak gaat om slechts een tip van de sluier, zijn de ontdekkingen van dien aard, dat zij ons toch een kijkje gunnen in de middeleeuwse denkwereld van mensen die in de groeven vertoefden. 

Tijdens de lezing neemt Jacquo Silvertant u mee op een boeiende reis langs de mysteries van Caestert.

Jacquo Silvertant is historicus, en legde in 1989 als onderzoeker van het Institute Europa Subterranea een opschrift in de Caestergroeve bloot.

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u laat weten dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Woensdagavond 4 april 2018

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOKATIE

Pelgrimskerk, Horizonstraat 73, Brunssum

INLEIDER

Jacquo Silvertant

CONTACTPERSOON

Peter Bisscheroux

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusief een kopje koffie of thee.

AANMELDING

U KUNT ZICH NIET MEER AANMELDEN