centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is ...

LEZING HINDOEÏSME

EEN INFORMATIEVE BIJEENKOMST ALS VOORBEREIDING OP EEN BEZOEK AAN DE MURUGANTEMPEL IN HEERLEN

 Het hindoeïsme kent verschillende stromingen. In de hindoetempel in Heerlen wordt de Shaiva stroming gevolgd. Dit is een Tamil-variant die vooral wordt beoefend in Tamil Nadu (zuid-west Indie), Sri Lanka, Singapore en Maleisië. Murugan/Karthkeya is de voornaamste Godheid in de Shaiva traditie. In de tempel in Heerlen heeft hij een centraal altaar.

Centraal in het hindoeïsme staat de Trimurti: de benaming voor de drie belangrijkste aspecten van Ishvara of God in het hindoeïsme. Ze wordt ook wel aangeduid als de hindoeïstische Drie-eenheid: Brahma (God als Generator, schepper), Vishnoe (God als onderhouder) en Shiva (God als transformator, vernietiger). 

Naast deze 3 aspecten zijn er vele andere ‘godheden’, aan wie een bepaald aspect van Ishvara wordt toegekend: een beetje te vergelijken met patroonheiligen in het katholicisme, die ook een dergelijke persoonsgebonden kwaliteit hebben. Murugan is zo’n godheid.

Op deze voorbereidende avond worden de kenmerkende begrippen van het hindoeïsme besproken om bij het bezoek aan de tempel al enige basiskennis te hebben.

Daarnaast komen de tempelindeling, de devotie, de uitbundige tempelbeelden en de belangrijkste feestdagen aan bod. Zo bent u bij het bezoek aan de tempel al wat op de hoogte. Deze avond kunt u ook volgen als u de tempel niet bezoekt.

Gard Verstegen is lid van de programmaraad en heeft zich verdiept in Oosterse geneeskunde, Chinese taal, Taoïsme en Tibetaans Boeddhisme.

Op dinsdagavond 23 januari 2018 brengen we een bezoek aan de Murugan tempel in Heerlen.

DATUM

Dinsdagavond 9 januari 2018

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOKATIE

De Brug/kerk aan het Tempsplein 14, Heerlen

INLEIDER

Gard Verstegen

CONTACTPERSOON

Peter Bisscheroux

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een kopje koffie of thee of €15,00 voor 9 en 23 januari samen

AANMELDING

Liefst vóór 4 januari 2018

U kunt zich hiervoor aanmelden door onderstaand formulier in te vullen en naar ons te verzenden.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier verdwijnt hebben wij het ontvangen.

Hartelijk dank voor uw aanmelding. Wij zullen u er ongeveer een week tevoren aan helpen herinneren.